ANAF. Proces cu afaceristul Horațiu Bruno Berdilă, pentru un prejudiciu imens din fapte de corupție
- Georgiana Dragomir
- 23 februarie 2024, 11:28
ANAF nu poate recupera toate prejudiciile la bugetul statului. Unele sume sunt imense și provin din fapte de corupție. Un astfel de caz este și cel al omului de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă.
Horațiu Bruno Berdilă are de dat statului român suma de 18 milioane de lei, prejudiciu despre care procurorii spun că este produs în urma faptelor de corupție. ANAF l-a acționat pe afaceristul Berdilă, pentru a recupera această sumă, însă, procedura judiciară este de durată. Curtea de Apel București a decis ca Horațiu Bruno Berdilă să achite suma de 18 de milioane de lei, însă, decizia nu este definitivă. Afaceristul poate formula recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Horațiu Bruno Berdilă, proces cu ANAF pentru 18 milioane de lei. Afaceristul, acuzat de corupție
Potrivit justnews.ro, instanța de fond , Tribunalul București, a admis în februarie 2022 cererea de chemare în judecată, formulată de ANAF, împotriva pârâtului Berdilă Horatiu Bruno. El a fost care a fost obligat la plata către ANAF a sumei de 18.403.485,77 lei si a obligatiilor accesorii aferente legislatiei fiscale, conform datei de scadentă a achitării fiecărui impozit în parte (TVA si impozit pe profit) si până la achitarea integrală a debitului principal. Berdilă a atacat soluția cu apel, litigiul ajungând astfel pe rolul Curții de Apel București.
Magistrații de la această instanță a stabilit că Berdilă are de achitat acest prejudiciu și ANAF trebuie să facă demersuri pentru încasarea acestui. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la instanța supremă, în termen de 30 zile de la comunicare, notează sursa amintită.
Prejudiciul produs de afaceristul Berdilă datează din 2011. DNA spune că Horaţiu Bruno Berdilă a înregistrat în contabilitatea unei firme pe care o administra 65 de facturi fiscale (în valoare totală de 46.008.647 lei), emise de patru societăţi pentru operaţiuni comerciale fictive. Sumele înscrise pe actele contabile ar fi fost cerute, de fapt, de fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi fostul vicepreşedinte al PDL, Vasile Blaga, conform sursei amintite.
Cum făcea șeful firmei IT Romsys afaceri cu „greii” din politică
Horaţiu Bruno Berdilă, cumpărătorul de influenţă din dosarul lui Vasile Blaga, era la conducerea firmei de IT Romsys când i-ar fi dat bani lui Gheorghe Ştefan pentru PDL. În schimb, societatea ar fi primit, după licitaţii trucate, contracte de la o companie naţională unde cei doi lideri de partid s-ar fi asigurat că este numită o persoană de încredere, scrie News.ro.
Firma Romsys, condusă mai mulţi ani de Horaţiu Bruno Berdilă, a făcut obiectul mai multor investigații ale Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice (DICE) din Poliţia Română, într-un dosar al Parchetului Tribunalului Bucureşti. Poliţiştii au făcut atunci verificări privind unele dintre cele mai importante firme care au contracte cu statul: Erbaşu, Strabag, UTI şi Total Network Solution. Anchetatorii au estimat atunci un prejudiciu de 30 de milioane de euro din evaziune fiscală şi spălarea banilor, după ce mai multe firme de tip “fantomă” au emis facturi care atestau achiziţii fictive, menționează sursa citată.