Angajări în sistemul de sănătate. Guvernul aprobă peste 2.200 de posturi
- Ionel Sclavone
- 22 februarie 2024, 09:00
Guvernul aprobă scoaterea la concurs a peste 2.200 de posturi îin sectorul sănătate şi asistenţă socială din cadrul instituţiilor publice locale. Un act normativ care va reglementa această măsură se află pe ordinea de zi a ședinței programate pentru joi, 22 februarie.
Guvernul aprobă, în ședința de joi, 22 februarie scoaterea la concurs a peste 2.200 de posturi în sistemul de sănătate. Măsura este prevăzută într-un memorandum aflat pe ordinea de zi.
Guvernul aprobă angajări în Sănătate
În ședința de joi, 22 februarie, cabinetul condus de Marcel Ciolacu are pe ordinea de zi un memorandum care dă drumul angajărilor la stat. Conform actului normativ a guvernul propune organizarea unor concursuri sau examene pentru ocuparea a 2.226 de posturi vacante sau temporar vacante. Este vorba despre locuri din sectorul sănătate şi asistenţă socială în instituțiile instituţiilor publice locale. În document sunt propuse următoarele posturi:
- 706 posturi de medici, 100% din numărul de posturi solicitat;
- 45 de posturi privind alt personal de specialitate medicosanitar cu studii superioare (asistent social, farmacist, biolog, biochimist, fizician, kinetoterapeut, psiholog, inginer, tehnician de radiologie şi imagistică etc.), respectiv 30% din posturile solicitate, 88;
- alte 5 posturi pentru personal de cercetare, adică 30% din numărul total solicitat de posturi, 7;
- 746 de posturi de asistent medical, 50% din totalul solicitat, 1.448;
- 72 de posturi pentru alt personal cu studii medii (registrator medical, statistician medical etc.), respectiv 30% din totalul solicitat, 167 de posturi;
- 470 de posturi pentru personal auxiliar (îngrijitoare, brancardier, infirmieră, băieşi etc.), 30% din 1.445 posturi solicitate;
- 75 de posturi pentru personal TESA, adică 30% din totalul solicitat de spoturi, 180;
- 107 posturi pentru muncitori şi personal de deservire, respectiv 30% din cele 280 de posturi solicitate.
Alte acte normative aflate pe ordinea de zi
Guvernul va aproba, în ședința de joi și Strategia Naţională Anti-Doping pentru perioada 2024-2027. Documentul a fost elaborat pentru coordonarea eficientă a activităţilor şi resurselor pentru următorii 4 ani. De asemenea, prin actul normativ sunt stabilite și obiectivele pe direcţiile de acţiune asumate în vederea reducerii fenomenului dopajului, dar și a prevenirii şi combaterii producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante.
„Strategia Naţională Anti-Doping evidenţiază angajamentul necondiţionat în lupta împotriva dopajului, toleranţa zero în ceea ce priveşte dopajul, promovarea fairplay-ului prin programe şi campanii educative coerente cu parteneri din domeniu: Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Agenţia Naţională pentru Sport, Agenţia Naţională Antidrog, federaţiile sportive naţionale, direcţiile pentru sport judeţene, cluburile sportive”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Guvernul propune o ordonanţă de urgenţă privind acordarea unor măsuri de sprijin în vederea aplicării Legii 226/2021. Măsurile vor fi valabile în perioada rămasă din sezonul rece noiembrie 2023 - martie 2024.
Guvernul acordă sprijin agricultorilor
În domeniul agricol va fi aprobată, prin hotărâre, suma destinată schemei de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor. Guvernul va mai institui şi o schemă de ajutor de stat pentru compensarea creşterii accizei la motorina utilizată drept combustibil pentru motor.
Se va aproba şi schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum”.
Prin ordonanţă de urgenţă se va aproba şi instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate şi cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.