Despăgubiri pentru românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării
- Mădălina Sfrijan
- 22 februarie 2024, 08:23
Europarlamentarul român Nicu Ștefănuță susține că negocierile dintre Parlament și Consiliu, pe fondul acestor drepturi, s-au încheiat cu un acord. Conform acestei înțelegeri, persoanele care se îmbolnăvesc din cauza poluării ar putea despăgubite.
Românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării ar putea primi despăgubiri. O serie de negocieri între Parlament și Consiliu ar putea aduce mai multe drepturi pentru cetățeni. Prin prisma unor demersuri, românii ar putea avea acces la un aer mai curat, dar și la un plan de prevenție împotriva bolilor pulmonare, cauzate de acest factor.
Despăgubiri pentru persoanele care se îmbolnăvesc din cauza poluării
Europarlamentarul Nicu Ștefănuță este negociator pe dosarul directivei privind calitatea aerului, din partea grupului Verzilor. Conform acestuia, discuțiile între cele două structuri au avut loc și pe fondul nou studiu care a reliefat că 43% din decesele induse de cancerul pulmonar se produc din cauza poluării.
România, pe locul 8 în raportul țărilor cu decese cauzate de acest factor
Conform studiului, țara noastră este pe locul 8 în UE la capitolul decese cauzate de poluare. Agenția Europeană a Mediului arată că în România mor anual în jur de 30.000 de oameni.
În acord nu noile discuții, cetățenii care locuiesc în zone foarte poluate R putea cere despăgubiri. Vizate în acest sens sunt regiunile unde prin măsurători sunt stabilite încălcări ale standardelor de calitate a aeruluix
„Este o victorie pentru cetățeni. M-am luptat pentru aceste noi drepturi care nu existau în legislația actuală. Cetățenii vor putea să ceară despăgubire în instanță autorităților locale dacă se îmbolnăvesc din cauza poluării aerului. Am redus nivelul de particule periculoase acceptabile și am impus măsurători omologate obligatorii în zonele cele mai poluate. Sper ca astfel România va respira mai bine și cetățenii vor fi mai sănătoși!" , a declarat europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță la finalul negocierilor.
Despăgubiri pentru românii care locuiesc în zonele poluate
Conform europarlamentarului, în mai multe orașe din țara noastră, calitatea aerului este foarte proastă, iar măsurătorile obligatorii nu se respectă.
Ultimele date arată că jumătate din rețeaua care ar trebuie să măsoare calitatea aerului în România nu funcționează. Concret, din cele 181 de stații existente, autoritățile folosesc doar 82.
În acest sens, Comisia Europeană a trimis mai multe avertizări împotriva statului român. Autoritățile au fost notificate vizavi de neîndeplinirea obligației de monitorizare a poluării aerului, în acord cu legislația. Prin prisma noilor prevederi, se urmărește stingerea obiectivului de poluare zero, până în 2050.