Un râu renumit din România, extrem de poluat. Locuitorii au aruncat tone de deșeuri

Un râu renumit din România, extrem de poluat. Locuitorii au aruncat tone de deșeuri Un râu renumit din România, extrem de poluat. Locuitorii au aruncat tone de deșeuri . Sursă foto: Unsplash

Un râu renumit din România, extrem de poluat! Malurile pitorești ale râului Strei, odinioară atrăgătoare pentru turiști și pescari în căutare de aventură, au devenit aproape de nerecunoscut. Localnicii par să fi transformat aceste locuri în propriile gropi de gunoi, ignorând faptul că Streiul este una dintre cele mai legendare ape din țară.

Râul Strei, unul dintre cele mai pitorești cursuri de apă din Hunedoara, își are izvoarele în Munții Șureanu, în apropierea celor mai cunoscute așezări dacice din România.

Un traseu încărcat de istorie

De la izvoarele sale din Munții Șureanu, Streiul străbate Țara Hațegului, primit în drumul său ca afluenți de mai multe râuri ce izvorăsc din munții Poiana Ruscă, Șureanu și Retezat. Drumul său îi poartă prin satele încărcate de istorie ale comunelor Baru, Pui și Sântamaria Orlea, până la orașul Hațeg, unde intră în ținuturile Hunedoarei și Călanului. Aici, la Simeria Veche, apele sale se vărsă în râul Mureș.

Transformarea unui peisaj de basm într-un loc poluat

Pe un traseu de aproximativ 30 de kilometri, de la Hațeg la Călan, Streiul a fost afectat de lucrările hidrotehnice realizate începând cu anii '90. Construcția a trei hidrocentrale, lacuri de acumulare și canale de fugă, împreună cu funcționarea mai multor balastiere, au schimbat radical aspectul său.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zona care odinioară atrăgea turiști și pescari dornici de aventură și natură sălbatică, acum s-a transformat într-un loc poluat. Lacurile de acumulare și canalele de evacuare au creat noi bălți și mlaștini, iar malurile sunt acoperite de gunoaie și deșeuri.

Un râu renumit din România, extrem de poluat. Locuitorii au aruncat tone de deșeuri . Sursă foto: Unsplash

Poluarea cauzată de localnici

Deși turiștii și pescarii sunt parte din problema poluării, mulți localnici contribuie la aceasta aruncând gunoaiele din gospodărie sau deșeurile de construcții pe malurile râului. Cauciucuri uzate, haine vechi, mobilier stricat și alte deșeuri se găsesc frecvent în albia și malurile râului.

„Este ceva de nesuportat. S-au adunat tone de gunoaie în locuri unde acum câțiva ani mergeam cu copii și cu prietenii la iarbă verde. Persoanele care îi observă pe cei care aruncă deșeuri trebuie să ia atitudine și să nu-i mai lase pe aceștia să le arunce în natura. Ar trebui să crească și cuantumul amenzilor pentru aceste contravenții”, a declarat un localnic din Călan pentru Adevărul.

Râul Strei, unul dintre comorile naturale ale Hunedoarei, suferă din cauza poluării și neglijenței umane. Este necesară o acțiune rapidă și eficientă pentru protejarea și revitalizarea acestui râu,   astfel încât să poată fi apreciat și în viitor de generațiile următoare.

articol sustinut