Corupție la Inspecția Muncii. Trei funcționare prinse în flagrant cu șpagă

Corupție la Inspecția Muncii. Trei funcționare prinse în flagrant cu șpagăMită la Poliția Locală Sector 1 Sursa foto: Dreamstime.com

Trei funcționare din cadrul Inspecției Muncii au fost prinse în flagrant, în timp ce primeau mită. Ele au primit diferite pedepse, cu suspendare, după ce au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Corupție la Inspecția Muncii, în județul Bihor. Trei funcționare din cadrul instituției au fost prinse în flagrant în momentul când primeau mită. Ele și-au recunoscut faptele și, drept urmare, au primit condamnări cu suspendare.

Corupție la Inspecția Muncii Bihor

Cele trei funcționare au fost acuzate că negociau taxe de protecţie de la oameni de afaceri locali. În schimbul banilor, ele îi iertau de amenzile pe care le acordau în cazul eventualelor nereguli descoperite. În fața anchetatorilor care le-au acuzat de corupție, cele trei funcționare au recunoscut. Ele au spus că mita ar fi fost o practică obișnuită în această instituție.

Funcționarele au fost prinse în flagrant, în toamna anului trecut cu 2.000 de lei, bani primiți în urma actelor de corupție. Ele au pretins suma de la patronul unei firme din Oradea. Acesta a sesizat procurorii care au organizat un flagrant. Reprezentantul firmei dcare le-a dat banii era un investigator sub acoperire. Femeile au fost reținute pentru 24 de ore, iar cu acest prilej au mărturisit tot.

În timp cercetărilor de corupție, ele au acceptat să colaboreze și au dat detalii cu privire la șpăgile încasate și de alte colege din Inspecția Muncii. Conform anchetei, funcționarele luau mita, iar în locul amenzilor, foarte mari, dădeau avertismente.

Cum decurgeau aranjamentele

Pentru a nu fi înregistrate în timpul actelor de corupție, funcționarele comunicau în scris, pe foaie. La negocierile cu patronii, sumele erau scrise pe hârtie de una dintre ele. În acest timp, o alta enumera neregulile descoperite și valoarea amenzilor ce urmau să fie aplicate. De regulă, se limitau la câte 1.000 de lei de persoană.

Cercetările în acest caz de corupție au durat aproximativ patru luni. În acest interval de timp, cele trei funcționare și-au recunoscut faptele. Ele au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii.

Pedepsele pentru corupție la Inspecția Muncii

Două dintre cele vizate de anchetă au fost condamnate la câte un an şi zece luni de închisoare cu suspendare. Cea de-a treia a primit trei ani de închisoare, tot cu suspendare.

Cele trei nu au voie să ocupe, timp de doi ani, un post de inspector de muncă. Totodată, judecătorii le-au obligat să lucreze câte 80 de zile în folosul comunităţii, în cadrul Mănăstirii „Sfintei Cruci”, la DGASPC Bihor ori la Biblioteca Județeană.