Recalcularea pensiilor. Românii dezavantajați de noua lege
- Mădălina Sfrijan
- 21 februarie 2024, 15:20
Șeful Casei de Pensii a explicat cine ar putea primi mai puțini bani după recalculare. Totodată, Daniel Baciu a precizat că o greșeală tehnică a fost strecurată într-un articol din legea pensiilor.
O anumită categorie de români ar putea primi pensii mai mici după recalculare. Directorul Casei Naționale de Pensii a menționat condițiile în care unii dintre beneficiari ar urma să încaseze mai puțini bani de la stat.
Pensii mărite din septembrie. Cine ar putea încasa mai puțini bani
Hotărârea de Guvern care aduce schimbări asupra modului în care sunt calculate pensiile românilor, conține un articol care prevede că există șansa ca unii beneficiari
să primească o pensie mai mică.
„În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1) prin valorificarea venitului total lunar realizat prevăzut la art.139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării.", arată Art. 111 alin. (2).
Concret, după recalculare, în cazurile în unor beneficiari une reiese o sumă mai mică decât cea aflată în plată, venitul ar urma să scadă.
Greșeală tehnică în articol
Șeful Casei Naționale de Pensii susține că acest articol de lege ar avea o greșeală tehnică și va fi scos din lege. Mai mult, Daniel Baciu a dat asigurări că niciun beneficiar nu va primi o pensie mai mică după recalcularea din septembrie.
„Articolul 139. Dacă mergem la el în lege se referă la veniturile brute care le luăm în calcu în prezent. Ele fac referire la al treisprezecelea salariu, prime, premii care nu au caracter permanent și această formulare are o eroare tehnică, consider că a fost o eroare tehnică. Va fi corectată chiar acum", a spus Daniel Baciu.
Pensii mai mari în România. Avantaje pentru acești beneficiari
Pensionarii vor deciziile de la Casa Națională de Pensii în intervalul aprilie-mai. Astfel, milioane de beneficiari vor afla ce venituri lunare ar urma să primească
Conform noii legi, creșterile ar fi cuprinse între 1% la 100%. De altfel, schimbarea presupune și indexarea veniturilor cu rata inflației.
„Se adaugă 50 la sută din creșterea reală a salariului mediu brut pentru anul calendaristic anterior, la fel cum era prevăzut în legea anterioară. Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie”, conform noilor prevederi. Astfel, majorarea pensiilor ar urma să fie corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației.