Europa trebuie să crească producția de armament. NATO se pregătește de război cu Rusia

Europa trebuie să crească producția de armament. NATO se pregătește de război cu Rusia Sursa foto Youtube

Statele europene trebuie să crească producția de armament și echipamente militare, în contextul unui război cu Rusia care ar putea dura zeci de ani. Avertismentul vine din partea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg cere statelor europene să crească producția de armament și echipament militar. El avertizează că Ucraina trebuie susținută să nu piardă războiul în fața Rusiei lui Vladimir Putin. Doar astfel, ar putea fi evitată o confruntare directă, NATO- Rusia.

Jens Stoltenberg, avertisment pentru Europa

Şeful NATO insistă pe creșterea producției de război pentru a suplimenta livrările pentru Ucraina. Declarațiile sale vin în condițiile în care Congresul american, dominar de republicani refuză ajutorul militar pentru Kiev. Drept urmare, Jens Stoltenberg precizează că ajutând Ucraina, Europa evită un război direct cu Moscova. O astfel de confruntare ar putea dura zeci de ani.

În perioada 15-16 februarie, la Bruxelles va avea loc reuniunea miniştrilor apărării din NATO. Jens Stoltenberg a insistat că „trebuie să ne reconstruim şi să dezvoltăm mai rapid baza industrială. El a cerut creșterea livrărilor către Kiev și reconstituirea propriilor stocuri de armament și muniție.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aceasta înseamnă trecerea de la producţia lentă în timp de pace la producţia rapidă de perioadă de conflict. (...) Nu există nicio ameninţare militară iminentă împotriva unui aliat. În acelaşi timp, Kremlinul rosteşte în mod regulat ameninţări la adresa unor ţări NATO”, a declarat Jens Stoltenberg ziarului duminical german Welt am Sonntag.

NATO

Sursa foto: Razvan Valcaneantu / EEC

Europa are nevoie de armament și muniție

Jens Stoltenberg a făcut aceste declarații în perspectiva împlinirii a doi ani de la declanșarea războiului din Ucraina. El a spus că pacea în Europa nu este dobândită și a insistat asupra importanţei protejării ţărilor Alianţei.

„Atât timp cât investim în securitatea noastră şi rămânem uniţi, vom continua să descurajăm agresiunea. (...) NATO nu caută război cu Rusia, dar trebuie să ne pregătim pentru o confruntare care ar putea dura zeci de ani”, a spus oficialul NATO.

Declarațiile lui Jens Stoltenberg vin în confirmarea afirmațiilor mai multor oficialei europeni. Aceștia au atras atenția că un conflict cu Rusia ar putea începe în următorii ani. Potrivit ministrului Apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, NATO mai are la dispoziție trei până la cinci ani de pace. Iar în acest timp trebuie să se pregătească militar pentru un eventual război cu Rusia.

Vladimir Putin lansează atacuri de dezinformare

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Jens Stoltenberg și problemele NATO

Ministrul Apărării din Danemarca a avertizat, în baza ultimelor informații obținute, că Rusia se reînarmează mai repede decât era de așteptat. El a declarat că țara sa trebuie să-și accelereze investițiile militare. Astfel, Vladimir Putin ar putea ataca o țară NATO într-un termen de trei până la cinci ani, când se va considera suficient pregătit.

„Nu poate fi exclus ca, într-o perioadă de trei până la cinci ani, Rusia să testeze articolul 5 şi solidaritatea NATO. Aceasta nu a fost evaluarea NATO în 2023. Acestea sunt informaţii noi care ies acum la iveală”, a spus Troels Lund Poulsen.

Mai multe state NATO și-au avertizat cetățenii, în ultimele săptămâni, cu privire la posibilitatea izbucnirii unui război cu Rusia. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat, în ianuarie, că un război ar putea izbucni în termen de cinci până la opt ani.