Fermierii români vor primi sume mari de bani de la Uniunea Europeană. Cine beneficiază de sutele de milioane
- Alexandru Stan
- 9 februarie 2024, 18:49
Fermierii vor primi granturi directe de maximum 280.000 euro fiecare, până la 30 iunie 2024, pentru a face față dificultăților de pe piața agricolă, generate de conflictul armat dintre Rusia și Ucraina. România primește 241 de milioane de euro de la UE pentru a ajuta fermierii afectați de războiul din Ucraina.
Fermierii români primesc 241 de milioane de euro de la UE pentru a suporta mai ușor impactul războiului din Ucraina.
Comisia Europeană a dat undă verde, astăzi, unei scheme de ajutoare de stat de 241 de milioane de euro.
Suma solicitată de România este pentru a susține producătorii agricoli de plante, care au avut de suferit din cauza invaziei rusești din Ucraina, potrivit Rador Radio România.
Ajutor european pentru fermierii români
Schema se încadrează în cadrul temporar de criză pentru ajutoarele de stat, care a fost adoptat de Comisie în martie 2022 și modificat, ulterior, în iulie și octombrie 2022.
Fermierii vor primi granturi directe de maximum 280.000 euro fiecare, până la 30 iunie 2024, pentru a face față dificultăților de pe piața agricolă, generate de conflictul armat dintre Rusia și Ucraina.
Ministrul Agriculturii declară că prețul grâului a scăzut la jumătate după izbucnirea războiului în Ucraina.
Ministrul Agriculturii, despre prețul grâului
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat, la Antena 3 CNN, că prețul grâului a scăzut la jumătate după izbucnirea războiului în Ucraina, afectând piața de cereale la nivel mondial. El a spus că un kilogram de grâu costa 1,8 lei înainte de război și acum costă 0,9 lei.
El crede că prețurile cerealor vor crește dacă fermierii vor încheia contracte futures până la sfârșitul lunii februarie. Fermierii români vor beneficia de toate formele de sprijin pe care le-am publicat deja în Monitorul Oficial, cum ar fi un grant de 100 de euro pentru toate culturile din toamna anului 2022, 100 de euro pe hectar, în sectorul zootehnic 100 de euro pe cap de animal și în sectorul suine 100 de euro pe UVM.
Plățile directe către fermieri în anul 2024 vor fi de 3,3 miliarde de euro. Pe lângă aceste plăți directe, granturi către fermierii români”, a spus Florin Barbu, care a mai precizat că UE a alocat anul trecut 29,7 milioane de dolari drept compensație pentrui țările care au suferit pierderi.
Iohannis, despre fermierii români
Președintele țării, Klaus Iohannis, a remarcat că fermierii români se confruntă cu aceleași probleme ca și fermierii din alte țări europene.
Dar produsele din Ucraina care tranzitează România nu afectează agricultura din România, potrivit Știripesurse.
Guvernul va face controale mai stricte dacă este nevoie, a declarat președintele.