Emil Boc, despre comasarea alegerilor: „Nu cred că nu putem avea încredere în cetățeni”
- Mădălina Sfrijan
- 8 februarie 2024, 14:27
Primarul orașului Cluj susține comasarea alegerilor. Emil Boc spune că lipsa barierelor constituționale în acest sens poate fi un avantaj. De altfel, edilul a amintit de perioada în care se afla în fruntea Executivului, când au fost organizate alegerile prezidențiale simultan cu un referendum.
Emil Boc se află pe lista politicienilor care susțin comasarea alegerilor. Primarul orașului Cluj susține că România ar putea urma exemplul celorlalte 9 state care organizează simultan alegeri europarlamentare cu locale.
Emil Boc susține comasarea alegerilor
Subiectul comasării alegerilor a stârnit mari controverse pe scena politică. Aleșii din PSD și PNL ar fi convenit asupra calendar complet al celor patru tipuri de alegeri din 2024. Prima variantă prevede comasarea, europarlamentarelor cu alegerile locale. A doua vizează organizarea alegerilor parlamentare împreună cu primul tur al alegerilor prezidențiale.
Emil Boc susține comasarea alegerilor, amintind că alte state din UE optează pentru această variantă de organizare.
„Sunt 9 state care în iunie organizează simultan alegeri europarlamentare simultan cu alegeri locale regionale. Vedem alții care spun că este un atentat la democrație, că se fură, că se fac mașinațiuni, știți la cine refer. Noi trebuie să ne uităm și să vedem dacă ceea ce se face, ceea ce se propune este în consonanță cu legea, este în consonanță cu practica europeană, este posibil să se facă și atunci, legal, este? Da, este! Se poate face? Alții fac din Uniunea Europeană? Fac!”, a spus primarul orașului Cluj.
Primarul Clujului, despre perioada în care se afla în fruntea Executivului
Edilul a amintit de perioada în care a ocupat funcția de prim-ministru, fiind organizate alegerile prezidențiale, simultan cu un referendum. De asemenea, varianta comasării a fost aplicată și în 2019.
„Eu ca prim-ministru, am organizat în 2009 simultan alegeri prezidențiale, turul unu, cu un referendum pe care l-am avut atunci și n-a fost nicio problemă. Deci aceste lucruri chiar noi în România le-am organizat, iar a nu avea încredere că oamenii nu vor fi să aleagă între buletinele de vot, asta înseamnă practic o ofensă la adresa cetățeanului.”, a adăugat edilul.
Emil Boc, despre comasare. România ar trebuie să urmeze exemplul altor state
Primarul orașului Cluj susține că cetățenii știu să diferențieze alegerile, astfel că, aleșii ar trebui să meargă în continuare pe această variantă.
„Eu cred că după 30 de ani democrație, cetățenii știu, știu ce trebuie să faca atunci când merg la vot. Eu nu cred că nu putem avea încredere în cetățeni, că ei nu vor știi să diferențieze alegeri pentru Parlamentul European de alegerile pentru primar, să fim serioși. Cred că după 30 de ani de democrație, acest lucru, repet, îl știe fiecare, iar cei care se opun, practic le dau un vot de plan cetățeanului pe care nu-l consideră capabil să discearnă și să facă alegerile potrivite.”, a adăugat acesta.
Mai mult, Emil Boc este convins că odată cu aplicarea acestei măsuri, vine la pachet cu economisirea timpului și a banilor.
„Alegerile le face cetățeanul în urna lui, acolo în cabina de vot. Acea alegere o face cetățeanul, că o face în iunie, ca o face în octombrie, tot cetățean o face, dar dacă putem să le facem împreună, să economisim și timp, și bani, atunci de ce să nu se facă? Dar, repet, e o decizie de oportunitate, pe care până la urmă cei de la nivel național o vor lua. ”, a spus primarul Clujului.
Dacă liderii PSD și PNL susțin varianta, partidul AUR respinge vehement ideea.