Șase polițiști de frontieră de la Vama Giurgiu, condamnați definitiv pentru corupție

Șase polițiști de frontieră de la Vama Giurgiu, condamnați definitiv pentru corupțieVamă Giurgiu. Sursa foto: Dreamstime

Șase polițiști de frontieră de la Vama Giurgiu au fost condamnați definitiv la închisoare cu suspendare, după ce au fost găsiți vinovați pentru luare de mită.

Polițiștii de la Vama Giurgiu primeau drept mită sume cuprinse între 20 şi 30 de euro de la şoferii care intrau în ţară, sub pretextul unor presupuse nereguli găsite la vehicule sau la documente.

Cinci dintre ei au primit trei ani de închisoare cu suspendare, iar cel de-al șaselea, doi ani.

Închisoare cu suspendare pentru polițiștii de la Vama Giurgiu

„La data de 29.01.2024, Curtea de Apel Bucureşti a respins apelurile declarate de 5 inculpaţi, la data săvârşirii faptelor agenţi de poliţie de frontieră în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, împotriva unei sentinţe penale de condamnare pronunţată de Tribunalul Giurgiu, menţinând pedepsele de 3 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, aplicate de instanţa de fond, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită”, a transmis, vineri, Direcţia Generală Anticorupţie (DNA), într-un comunicat de presă.

Potrivit DNA, un alt individ, care, la momentul comiterii faptei, era de asemenea poliţist de frontieră, a primit o condamnare de doi ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Poliția de frontieră

Poliția de frontieră. Sursa foto: Facebook

Polițiștii invocau șoferilor diverse nereguli pentru a primi mita

Din anchetă a reieșit că, în cursul anului 2019, cei șase agenți de poliție de frontieră de la Vama Giurgiu au cerut și primit diverse sume de bani, în intervalul de 20 până la 30 de euro, de la șoferii vehiculelor care au traversat frontiera prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, pe sensul de intrare în România.

Conform anchetatorilor DNA, pentru a determina șoferii să ofere sume de bani sau alte avantaje materiale, polițiștii de frontieră invocau diverse nereguli constatate la documentele persoanelor și autovehiculelor, cum ar fi lipsa unor autorizații și documente de însoțire a mărfurilor.

Vama Giurgiu

Cozi, Vama Giurgiu. Sursa foto. EVZ

Aceste situații ar fi generat implicit efectuarea unor verificări suplimentare în punctul de frontieră, descărcarea, inventarierea și chiar confiscarea mărfurilor transportate, precum și verificarea amănunțită a pasagerilor, aplicarea unor sancțiuni contravenționale.