Desovietizarea Republicii Moldova trebuie să continue - Dragoș Galbur
- Iuliu Vlădescu
- 2 februarie 2024, 15:04
Desovietizarea Republicii Moldova este un proces care trebuie să continue, consideră Dragoș Galbur, președintele Particului Național Moldovenesc.
Propaganda rusă se folosește de numele mari ale culturii și istoriei din Rusia, precum și de nostalgiile celor mai în vârstă, pentru a promova agenda expansionistă a regimului Putin, consideră politicianul, de aceea desovietizarea completă e obligatorie.
Desovietizarea trebuie continuată
„Noi ar trebui să continuăm procesul de desovietizare pornit de Nicolae Costin la începutul anilor 90, care a redenumit străzile cu nume românești și care a demontat chiar câteva monumente sovietice”, a spus președintele Particului Național Moldovenesc (PNM), Dragoș Galbur, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR Moldova.
Dragoș Galbur l-a folosit ca exemplu pozitiv primarul orașului ucrainean Harkov, unde 90% din populație este vorbitoare de limba rusă. Dar, cu toate acestea, primarul a solicitat redenumirea străzii Pușkin.
„El a spus o propoziție cu care rezonez. Astăzi, regimul de la Kremlin se impune în țările post-sovietice inclusiv prin notorietatea personajelor istorice. Prin aceste monumente continuă propaganda rusă și este menținută vie nostalgia sovietică”, a explicat Dragoș Galbur.
Nostalgia pentru imperiul comunist URSS aduce voturi partidelor pro-ruse
Președintele PNM spune că nostalgia pentru URSS se transformă în voturi pentru partidele pro-ruse. „Partidele pro-ruse nu ne-au vrut niciodată binele, nu au adus niciodată progres. Am avut partide-pro-ruse la guvernare. în jumătate din scurta noastră istorie de la independență încoace. Unde este evoluția?
De ce Republica Moldova este la marginea prăpastiei? Problema este mult mai serioasă dacă vom adera sau nu la UE, ci dacă vom mai exista peste 6 sau 8 ani. Scenariul midentic cu cel din Ucraina a fost aplicat la noi în 1992 și, deoarece istoria are un caracter ciclic, nimeni nu ne dă garanție că Putin nu își va trimite armata spre Chișinău”, a adăugat Galbur.
El spune că paginile false de Facebook ale propagandei ruse au cheltuit 360.000 de euro în doar trei luni. „Aceasta nu este campanie electorală. Ce va fi înainte de referendum sau de prezidențiale? Sunt chestii serioase, iar propaganda trebuie combătută cu anti-propagandă”, crede Dragoș Galbur.
Referendumul și desovietizarea completă
„E foarte importantă formularea întrebării”, a spus președintele PNM cu referire la referendumul privitor la aderarea la UE pe care Maia Sandu l-a anunțat.
„Noi am vrea să fie incluse o întrebare despre unirea cu România, o întrebare despre NATO, pentru că noi avem nevoie mai mult de NATO decât de UE, pentru că problema noastră, a Republicii Moldova, este o problemă legată de securitatea națională”, a mai spus Dragoș Galbur.
„Suntem în permanență hărțuiți și amenințați de Federația Rusă, cu răfuiala inclusiv militară, de aceea aderarea la NATO este primordială aderării la Uniunea Europeană”, a mai spus politicianul.
El a avertizat că statul ar trebui să facă o vastă campanie națională privitoare la beneficiile aderării la Uniunea Europeană. „Acolo unde e acest vid informațional, unde nu ajunge statul cu informarea în masă, acolo își găsesc locul forțele obscure pro-ruse, care manipulează opinia publică, insinuând că UE ne-ar aduce doar pagube și prejudicii”, a avertizat Galbur, spunând că partidul său va susține mesajul pro-european.
Emisiunea integrală: