Legenda care a îngrozit un oraș. Ce reprezintă, de fapt, monumentul funerar „Uriașa”

Legenda care a îngrozit un oraș. Ce reprezintă, de fapt, monumentul funerar „Uriașa”Monumentul funerar a cărui legendă a îngrozit un oraș. Sursa foto: Ovid Meyer/Facebook

Un moment funerar amplasat în cadrul unui cavou din Cimitirul Eternitatea din Iași a îngrozit întregul oraș. Nu statuia în sine este cea care sperie oamenii, ci legenda care circulă cu privirea la apariția ei. Aceasta a fost ridicată în memoria fraților Lascăr și Răducanu Rosetti, la finele secolului al XIX-lea, de către urmașii lor.

Monumentul funerar „Uriașa” a îngrozit întregul oraș Iași. Deși au trecut mulți ani de când a fost amplasată în cadrul cavoului familiei boierești Rosetti, încă circulă legende despre aceasta. Statuia din marmură albă și obeliscul din granit negru din spatele ei au transformat complexul funerar într-o atracție turistică, mai ales pentru cei pasionați de paranormal.

Monumentul funerar „Uriașa”. Legenda care a îngrozit ieșenii

Monumentul funerar „Uriașa”

Legenda înfricoșătoare despre statuia de trei metri, o poveste inventată. Sursa foto: Ștefan Vitel/Revista Timpul

Legenda spune că monumentul funerar „Uriașa” întruchipează o fetiță care suferea de gigantism. Aceasta ar fi trăit în urmă cu aproximativ două secole și avea o înălțime de trei metri. Până aici nimic nu este înspăimântător, însă povestea care circulă printre ieșeni spune că în acea perioadă dispăreau foarte multe persoane.

La început, localnicii au pus aceste dispariții pe seama animalelor sălbatice, fiind vorba despre o regiune de la periferia orașului. Au luat decizia de a ucide animalele sălbatice care s-ar fi făcut vinovate de aceste dispariții. Cu toate acestea, oamenii continuat să dispară. Localnicii spuneau că ori de câte ori o persoană dispărea, apa din Bahlui se înroșea, semn că cineva ar fi fost omorât.

Tatăl fetei gigantice, care ar fi reprezentată de monumentul funerar „Uriașa”, a luat decizia de a-și urmări fiica. El bănuia că aceasta ar fi vinovată de dispariția persoanelor. Legenda spune că bănuiala tatălui s-a adeverit. Acesta ar fi văzut-o pe fiica sa în timp ce omora un om, așa că a luat decizia de a o împușca. Fetița ar fi fost îngropată fără slujbă și exact așa cum se afla în acel moment, adică în genunchi și cu mâinile împreunate. Acesta este și modul în care a fost realizată statuia de la cavoul familiei Rosetti.

Ce reprezintă, de fapt, statuia din Cimitirul Eternitatea

Statuia de trei metri din Cimitirul Eternitatea, Iași

Statuia de trei metri o ilustrează pe Fecioara Maria în rugăciune. Sursa foto: Ștefan Vitel/Revista Timpul

Legenda care circulă prin Iași cu privire la statuia din marmură albă nu este adevărată. Monumentul funerar „Uriașa”, înalt de trei metri, a fost realizat de un sculptor din Viena în 1880. Aceasta o întruchipează pe Fecioara Maria în rugăciune, nicidecum o fetiță care suferea de gigantism. Detaliile de execuție sunt comune cu multe alte modele care circulau în epocă în arta monumentelor funerare.

Sculptorul care a realizat statuia din Cimitirul Eternitatea din Iași nu este cunoscut. Cu toate acestea, lucrarea sa este o capodoperă care a stârnit diverse povești. Statuia a fost amplasată folosindu-se aceeași tehnică ca și în cazul turnului Eiffel sau a hotelului Traian din Iași. Monumentul funerar este pus pe o șină, pentru a evita tasarea materialului de dedesubt din cauza greutății. Atât statuia cât și obeliscul sunt amplasate pe un soclu de marmură neagră.

Inițial exista doar obeliscul din granit negru, pe care era scris numele fraților Lascăr Rosetti și Răducanu Rosetti și mausoleul cu cinci firide. După aproximativ jumătate de secol, când ansamblul intră în proprietatea familiei Beldiman, a fost amplasat și monumentul funerar „Uriașa”.

Cine a comandat monumentul funerar „Uriașa”

Complexul unde se află și monumentul funerar „Uriașa” din Cimitirul Eternitatea din Iași aparține familiei Rosetti din 24 iulie 1884. Acesta a fost realizat de meșterul Vasile I. Placa, la cererea urmașilor fraților Rosetti, Ana și Gheorghe Catargiu. După moartea celor doi frați, copiii și nepoții au beneficiat de o moștenire generoasă. În semn de recunoștință, aceștia au decis că facă o construcție funerară de anvergură.

Lascăr Rosetti (7 septembrie 1816 - 28 aprilie 1884) a fost unul dintre premergătorii Revoluției de la 1848 și primul ministru de finanțe al guvernului domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În această funcție a stat doar opt zile, fiind acuzat de abuz în funcție și corupție. Nu a fost căsătorit și nu a avut moștenitori.

Răducanu Rosetti (31 august 1813 — 6 iunie 1872) a fost ispravnic al Iașilor cu rangul de agă, vornic și președinte al Divanului de Apel. S-a retras din activitatea politică din cauza unor probleme de sănătate. A fost căsătorit cu fiica domnitorului Grigore Al. Ghica al V-lea, Aglae Ghica.

Monumentul funerar „Uriașa” are în spate un obelisc din granit negru, pe care sunt trecute numele celor doi frați. Cu toate acestea, în Cimitirul Eternitatea este înmormântat doar Lascăr. Răducanu s-a stins la moșia sa din Căiuți, unde a și fost înmormântat. Pe obelisc sunt trecute date diferite cu privire la moartea celor doi. Din actele de stare civilă aflăm că Lascăr Rosetti s-a stins din viață la 28 aprilie 1884, iar pe obelisc a fost trecută data de 26 aprilie 1887. La fratele său, Răducanu, este diferență de o zi. În acte este trecut la data decesului 6 iunie 1972, iar pe obelisc este trecut 7 iunie, același an, potrivit Wikipedia.

Ne puteți urmări și pe Google News