Rețeta „scandaloasă” de ceai din SUA. A intervenit și ambasada
- Emma Cristescu
- 24 ianuarie 2024, 23:15
O chimistă din Statele Unite a spus că pentru ceașca perfectă de ceai este nevoie de puțină sare și un strop de suc de lămâie. Sfaturile ele au strânit o mulțime de controverse și a fost nevoie de intervenția ambasadei.
O chimistă din Statele Unite a prezentat câteva idei pentru obținerea unui ceai perfect. Michelle Francl, profesor de chimie la Bryn Mawr College, a declarat că secretul constă într-un vârf de cuțit de sare – și stoarcerea energică a pliculețului de ceai.
„În Statele Unite primești niște cești de ceai îngrozitoare. Oamenii de aici folosesc adesea apă călduță direct de la robinet. Este oribil”, a spus Francl. „Am crescut în Midwest, care este o regiune puternic băutoare de cafea, dar ceaiul a fost întotdeauna băutura mea preferată – și am investit mult timp în studierea lui. Dar chiar și după toți acești ani în care am băut ceai și m-am documentat în domeniul chimiei, am învățat lucruri noi despre ceea ce se află în ceașca mea și despre cum să fac cea mai bună ceașcă de ceai.”
Recomandările chimistei
Ea a recomandat folosirea cănilor scurte și robuste, deoarece acestea au o suprafață mai mică, deci păstrează ceaiul mai cald. Preîncălzirea cănii sau a ceainicului este crucială, spune ea: căldura crește cantitatea de cofeină și antioxidanți eliberată, ceea ce creează „compuși aromatici” vitali.
Francl a mai spus că laptele ar trebui adăugat după ce se toarnă ceaiul pentru a reduce șansele ca acesta să se coaguleze. Laptele ar trebui să fie încălzit, a declarat chimista. Aceasta a subliniat că pliculețele de ceai, cât și frunzele libere ar trebui folosite o singură dată.„Cercetările arată că mărimea pliculețului contează cu adevărat, nu forma, dar unele forme vă oferă mai mult spațiu”, a spus Francl.
Chimista a analizat documente de cercetare și texte vechi de peste 1.000 de ani pentru a concepe cea mai bună infuzie, documentând aceste experimente în noua sa carte, Steeped: The Chemistry of Tea (Chimia ceaiului).
Sfaturi pentru cei care beau ceai
Ea a oferit și alte sfaturi băutorilor de ceai:
- Adăugarea unui vârf de cuțit de sare – ionul de sodiu din sare blochează mecanismul chimic care face ca ceaiul să aibă un gust amar, mai ales atunci când a fost fiert.
- Înmuierea rapidă a pliculețelor de ceai, dar cu multă scufundare și stoarcere – pentru a reduce taninurile cu gust acru create de cofeina care se dizolvă lent în apă.
- Ceaiul decofeinizat poate fi preparat prin înmuierea unui pliculeț de ceai timp de 30 de secunde, îndepărtându-l și aruncând lichidul, apoi adăugând apă proaspătă și reîncepând fierberea timp de cinci minute.
- Un mic strop de suc de lămâie poate îndepărta „spuma” care apare uneori la suprafața băuturii, care se formează din elementele chimice din ceai și apă.
A intervenit și ambasada din SUA
Cu toate astea,sfaturile ei au stârnit controverse în Marea Britanie, unde ceaiul este considerat băutura națională. Britanicii consumă zilnic 100 de milioane de cești, ceea ce înseamnă 36 de miliarde de cești pe an, potrivit Asociației britanice pentru ceai și infuzii.
Într-o postare ironică pe X, ambasada din SUA a încercat să asigure „bunul popor din Marea Britanie” că „ideea de neconceput de a adăuga sare la băutura națională a Marii Britanii nu este politica oficială a Statelor Unite”, potrivit The Guardian.