„Nora” revine la TNB. Premiera spectacolului va avea loc joi, 25 ianuarie
- Emma Cristescu
- 22 ianuarie 2024, 17:49
Spectacolul „Nora” revine la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, în regia semnată de Chris Simion-Mercurian. Premiera va avea loc în doar câteva zile.
Spectacolul „Nora” revine la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, dar într-o viziune regizorală modernă, semnată de Chris Simion-Mercurian. Premiera oficială a spectacolului, va avea loc joi, 25 ianuarie, ora 19, la Sala Atelier a Teatrului Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti.
Spectacolul face parte din SPIRIT GRIVITA 53, proiect ce susţine demersul „GRIVITA 53 - primul teatru construit împreună” finanţat din granturile SEE 2014-2021, fonduri nerambursabile în cadrul programului RO-CULTURA.
Surprize mari la premiera de la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale”
La premieră vor fi prezenți partenerii norvegieni ai iniţiativei Griviţa 53, Fundaţia Ringebu Prestegard şi Ellen Horn, una dintre cele mai iubite şi admirate personalităţi culturale din Norvegia, actriţă, regizor, fost ministru al culturii, directoare a Teatrului Naţional din Oslo şi a Festivalului Ibsen. Ellen Horn va susţine pe 25 ianuarie şi un master class pentru tinerii actori pe tema „Toate suntem surorile Norei”.
Cine sunt actorii principali
Actorii principali sunt Irina Movilă, Ioan Andrei Ionescu, Şerban Pavlu, Amalia Ciolan, Mihai Munteniţă, Bianca Marinescu, Geo Vişan și Robert Herea. Scenografia este semnată de Maria Miu, coregrafia de Ioana Marchidan, light design Alin Popa şi muzica originală creată de Călin Ţopa.
Ce spune regizorul spectacolului
Regizorul spectacolului, Chris Simion, a declarat că textul „Nora” a fost scris acum 150 de ani, dar că a rămas în sufletul oamenilor. Acesta a mai spus că „Nora” este demonstraţie axiomatică a faptului că omul are nevoie de minciună pentru a trăi.
„M-am întors în sala unde am debutat, sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti. Au trecut 20 de ani ca o respiraţie. De această dată întâlnirea este pe un text major al unui clasic pe care-l montez în premieră: Nora sau varianta feminină a lui „Hamlet” cum este considerat în breasla noastră. Deşi este scris acum aproape 150 de ani, îşi păstrează forţa unui manifest, iar Henrik Ibsen rămâne de departe un dramaturg modern şi necesar. NORA nu este doar o poveste despre o relaţie de dragoste abuzivă, ci este o demonstraţie axiomatică a faptului că omul are nevoie de minciună pentru a trăi. Până când? Care e limita? Cine o stabileşte? Societatea? Prejudecăţile? Nevoia de adevăr a sinelui?
În spatele a tot ceea ce a scris Ibsen există o îndrumare sau o încurajare de a fi mai bun şi de a deveni conştient de propria-ţi identitate ca individ. Omul are puterea de a hotărî pentru sine şi este responsabil pentru tot ce se întâmplă în viaţa sa. Omul este mai presus de societate şi are libertatea să lupte pentru salvarea sa. Nora este un text iconic care mi-a permis construcţia unui univers extrem de fragil, special, vulnerabil, actual în care veţi putea intra începând cu sfârşitul acestei luni.”, a mărturisit Chris Simion – Mercurian.
Cei care vor să vadă spectacolul pot afla mai multe detalii și pot cumpăra bilete de pe site-ul: https://www.tnb.ro/ro/nora