Mirel Curea îl ironizează pe Lucian Mândruță, după ce Cărtărescu a fost suit pe soclul lui Eminescu
- Mădălina Sfrijan
- 17 ianuarie 2024, 16:35
Jurnalistul EvZ atinge unul dintre subiectele care au stârnit controverse în online. Scandalul îl vizează în mod direct pe Lucian Mândruță. Acesta a lansat o serie de afirmații care i-au atras un val uriaș de critici.
Prim-redactorul șef adjunct de la Evenimentul Zilei, cunoscutul jurnalist Mirel Curea, atinge unul dintre subiectele care „ard” în spațiul public. Acesta are legătură cu modul în care Lucian Mândruță a „ilustrat” prezența lui Eminescu în cultura românească.
Mirel Curea, despre „valul” făcut de Mândruță în online
Jurnalistul EvZ intervine în scandalul iscat de Lucian Mândruță pe internet. Mirel Curea punctează câteva aspecte legate de însemnătatea pe care o are ilustrul Eminescu în cultura românească. De altfel, acesta vine cu o opinie diferită legată de afirmațiile lansate de Lucian Mândruță.
„Despre moaște. Lucian Mîndruță, rămășița pământească a lui Silviu Burcan
„Eminescu e pentru cultură ceea ce sunt moaștele pentru ortodoxie.
Prilej de închinare rituală și mistică și mai puțin ocazie de consum cultural.
Știi sigur că un om nu citește poezie atunci când îl declară pe Eminescu poet național și nici n-a auzit de Tzara, Ion Barbu sau chiar de poezia lui Cărtărescu.”
De unde știi Mândruță, de la Silviu Brucan? Rău nu zici, Eminescu este pentru cultură, fix ceea ce sunt moaștele pentru creștinism, pentru că poetul este pentru cultură exact ceea ce spunea Eusebiu din Cezareea despre rămășițele pământești ale Sfinților Mucenici:
„Sunt mai de preț decât pietrele scumpe și mai nobile decât aurul". ”, a scris jurnalistul EvZ pe Facebook.
Cărtărescu și plagiatul-indigo
Cunoscutul jurnalist a amintit și de momentul în care lăudatul Cărtărescu a recunoscut că a plagiat în cartea lui de debut. Mai exact, acesta a „sustras” un pasaj din romanul lui Laurence Sterne. Opera din care Cărtărescu „s-a inspirat”a ajuns pe piață cu titlul „Viaţa şi opiniunile lui Tristram Shandy Gentleman”.
„De Țzara și de Barbu trec, pentru că nu vreau să obosesc un obosit, dar despre poezia lui Cărtărescu fac un efort să-i arăt că s-a auzit cu vârf și îndesat. Cum ar fi despre volumul său de poezii apărut în 1981, "Vitrine, faruri, fotografii", în care nobelizabilul a debutat cu un plagiat-indigo gros cât un obraz de hipopotam, din Laurence Sterne. ”, arată postarea făcută de Mirel Curea pe Facebook.
Mirel Curea, mesaj tranșant legat de scandalul din online
Lucian Mândruță a stârnit controverse după ce a făcut o postare în care l-a comparat pe Mihai Eminescu cu alte nume din cultura românească. Printre acestea s-au numărat eseistul Tristan Tzara și poetul Ion Barbu. În mesajul transmis pe rețelele de socializare, Mândruță a strecurat și numele lui Mircea Cărtărescu, fapt care i-a atras cele mai multe critici.