Donald Trump câștigă detașat alegerile din Iowa. Pentru locul doi se bat DeSantis și Haley

Donald Trump câștigă detașat alegerile din Iowa. Pentru locul doi se bat DeSantis și Haley Donald Trump. Sursa foto: Arhiva EVz

Alegerile primare republicane, procesul prin care membrii de partid își aleg candidatul la președinție, au început. Tradițional, Iowa deschide lupta. Aici s-a anunțat victoria lui Donald Trump.

Donald J. Trump a câștigat alegerile primare republicane din Iowa. Este un prim pas crucial în încercarea sa de a revendica nominalizarea republicană pentru alegeri prezidențiale din 2024. De această dată alegătorii au înfruntat frigul amar și l-au votat. În urmă cu patru ani, Donald Trump pierduse în Iowa. Potrivit predicțiilor NYT, scorul va fi de 52 la sută pentru Trump, 20 la sută pentru Haley, 18 la sută pentru DeSantis. Deocamdată nu este clar care din cei doi va ieși pe locul doi, cursa fiind destul de strânsă. Sondajul exclusiv al New York Times indică un avans consistent pentru Trump.

Update: Ora 06.30. Predicțiile par să să fie corecte. După numărarea a 95 la sută din voturi, Donald Trump depășește 50 la sută. Pe locul doi, DeSantis cu 21 la sută, iar Nikki Halley pe trei cu 19 la sută.

rezultat Iowa, 2024

Victoria, anunțată de Associated Press luni seara la numai 31 de minute după începerea votului, i-a dat aripi lui Trump. Aflat în marș către o potențială revanșă istorică în noiembrie cu președintele Biden. O dispută care ar putea avea loc atât în ​​campania electorală, cât și în sala de judecată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rezultatul a fost un eșec pentru ceilalți doi candidați republicani, care au consumat la fel de mult timp și bani luptându-se între ei în Iowa. Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, își prezisese anterior victoria în Iowa. Și așa părea să fie, Dar în ultima vreme, Nikki Haley, fostul ambasador al SUA la Națiunilor Unite, a venit tare din urmă, fiind un candidat redutabil.  Cel care se va clasa pe locul doina conta, pentru că va fi poziționat ca rival principal al lui Trump în viitor. Regulile jocului politic sunt clare.

Trump, anunțat câștigător în Iowa mult prea repede

Donald Trump este primul fost președinte din epoca modernă care încearcă să se întoarcă la Casa Albă. În cazul alegerilor din Iowa spera să doboare recordul republican. Pentru cea mai mare victorie într-un tur de alegeri primare. Istoric, cea mai mare diferență între primii doi candidați a fost de 13 la sută. Acum pare să fie de 30 la sută.

În ciuda declarațiilor bombastice ale lui Donald Trump, în calitate de câștigător, nu era încă clar dacă va câștiga o majoritate totală de peste 50%. O barieră psihologică critică pentru cei din partid care încă speră să-l oprească. Dacă o va face, va fi extrem de dificil de urmărit de ceilalți doi contracandidați.

Un purtător de cuvânt al lui Ron DeSantis, Andrew Romeo, a spus într-o declarație că modul în care presa a anunțat victoria lui Trump, imediat după începerea votului, a fost „absolut scandalos”. A împrumutat o frază de la Trump ca să acuze mass-media că participă „la interferența electorală, dând un câștigător înainte ca zeci de mii de republicani din Iowa să aibă șansa de a vota”.

Indiferent de ce urmează, victoria lui Trump în Iowa echivalează cu o resuscitare remarcabilă a unei cariere politice care apăruse cândva terminată. El a fost pus sub acuzare în ultimele zile ale primului său mandat la Casa Albă pentru rolul său în incitarea la 19 ianuarie 2021, revolta de la Capitoliu. Achitarea lui ulterioară de către Senat a lăsat deschisă posibilitatea acestei campanii de întoarcere. Dar problemele sale juridice sunt mult mai mari.