Crime odioase și controverse din comunism și tranziție

Crime odioase și controverse din comunism și tranzițieÎnchisoare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Crime odioase și controverse din comunism și tranziție. Cum se informau românii și ce „fake news” au circulat

Crime odioase și controverse din comunism și tranziție. Cum se informau românii și ce „fake news” au circulat

Deși comunismul era prezentat de mașinăria de propagandă drept societatea în care se făurește omul nou iar în fața justiției apar numai elemente corupte prin educația insuficientă și fondul reacționar remanent, în realitate, comunismul românesc a fost marcat de crime odioase care au ajuns în presa de specialitate (revistele Ministerului de Interne) pentru a arăta eficiența instituțiilor statului. Chiar și în primii ani ai tranziției, România mai fusese îngrozită de o crimă.

Crime odioase și criminali în serie

În 1971, Ion Rîmaru, un tânăr din Corabia, Olt îngrozise România. când student fiind ucisese patru femei. Crimele, aparent, nu aveau legătură una cu alta, dar anchetatorii, dintr-o greșeală a criminalului au ajuns la el. A fost executat în 1971, la vârsta de 25 de ani. Controversele cazului Rîmaru au apărut rapid și s-au întins pe aproape cinci decenii. Nu au lipsit nici celebrele fake-news. Evident, presa fiind controlată de stat, multe erau legende, de aceea, memoriile vechilor criminaliști fac și azi senzație.

Prina controversă a fost aceea că tatăl lui Ion Rîmaru ar fi asasinat în anii 40 tot patru femei, la fel cum o va face și fiul, iar fiul, în așteptarea execuției ar fi declarat că tatăl lui mai comisese și crimele din 1971, Tatăl lui a murit în 1972, căzând din tren, moartea fiind pusă de „gura lumii” pe seama Securității.

Ioan Mihai Pacepa

Ioan Mihai Pacepa. Sursa foto: Arhiva EVZ

Imediat după 1989, au apărut „fake news” potrivit cărora, Ion Rîmaru ar fi plătit pentru posibilele crime care ar fi fost comise de Nicu Ceaușescu de care Pacepa în „Orizonturi Roșii” scrise că Nicu avusese accidente de mașină, violuri încă de la 14 ani, fapte, evident, albite de atotputernicul lui tată. Mai mult, cazul Dincă de la Caracal a adus în atenție o afirmație, nedovedită cum că familia Dincă și-ar fi schimbat numele din Rîmaru în Dincă pentru a scăpa de stigmatul numelui. A fost, evident, un bluf

Un alt criminal odios, numit „Criminalul de Anul Nou”, un buzoian analfabet Grigore Uruc a îngrozit România. De Anul Nou, în perioada 1985-1988, individul asasina copii orfani cu 24 lovituri de cuțit. A fost filat, Ceaușescu s-a interesat personal, criminalul fiind prins.

Crime odioase - asasinate comandate?

În 1989 și 1993, în noiembrie, mureau doi mari artiști, Mihaela Runceanu, la 1 noiembrie 1989 și Ioan Luchian Mihalea în 29 noiembrie 1993. Dacă la prima crimă, autorul a fost prins și mobilul ar fi fost jaful, acesta jefuind-o pe artistă după ce a strangulat-o noaptea și a incendiat garsoniera din București, la a doua crimă, mobilul ar fi fost jaful. dublat de o intrigă homosexuală, suspecții fiind apropiați ai artistului din lumea underground a homosexualilor Capitalei în primii ani post-revoluționari.

Proximitatea crimelor față de momentul 1989 a făcut ca să explodeze fake-news diverse: atât Mihaela Runceanu cât și Ioan Luchian Mihalea ar fi fost pe val și colegi artiști i-ar fi vrut morți. Evident, nimeni nu mai crede astfel de enormități astăzi...dar...se știe...gura lumii...slobodă.