Adevărul despre cărțile de identitate românești ale moldovenilor
- Iuliu Vlădescu
- 11 ianuarie 2024, 07:03
Adevărul despre cărțile de identitate românești ale moldovenilor: autoritățile de la București nu anulează actele cetățenilor români din Republica Moldova, potrivit MAI. Dar o companie ce se ocupă cu obținerea cetățeniei române de către moldoveni susține contrariul și a lansat o petiție publică.
Autoritățile române au precizat că nu rețin cărțile de identitate ale persoanelor cu dublă cetățenie, moldovenească și română, în urma unei campanii apărute în presa de la Chișinău. De cealaltă parte, o companie care se ocupă de întocmirea dosarelor pentru cetățenie a lansat o petiție publică pentru schimbarea legislației privitoare la cărțile de identitate.
Ce se întâmplă cu cărțile de identitate românești ale românilor din Republica Moldova
Directorul general al Direcției Generale de Evidența Populației (DGEP) a MAI din România, Cătălin Giulescu, a precizat, pentru portalul Stopfals.md că, potrivit legii, în cazul sesizării din oficiu că o persoană fizică nu locuiește la adresa cu care figurează înregistrată în Registrul național de evidență a persoanelor (RNEP), autoritățile solicită Poliției efectuarea de verificări în teren.
„În cazul în care se constată că persoana fizică în cauză nu locuiește la adresa declarată ca domiciliu, după finalizarea verificărilor și notificarea persoanei vizate, funcționarul de la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor efectuează mențiuni în RNEP, cu privire la încetarea valabilității mențiunii privind domiciliul, astfel încât aceste date să reprezinte istoric”, a declarat oficialul DGEP.
Acesta a mai spus că acțiunile autorităților de la București au constat în „verificarea exercității drepturilor și obligațiilor cu bună credință”.
DGEP a explicat că cei de la RNEP au constatat că, la anumite adrese, aveau domiciliul mai mult de 1.000 de persoane.
DGEP cere respectarea legislației de către cei cu dublă cetățenie
„Acest aspect a condus la inițierea procedurii de anulare a domiciliului în RNEP. În consecință, nu au fost reținute cărți de identitate în vederea anulării, ci au fost reținute cărți de identitate anulate”, mai precizează șeful DGEP.
„Trebuie înțeles faptul că cetățenii unui stat sunt obligați să respecte dispozițiile Constituției României și legile Statului Român, context în care pot să beneficieze de protecția Statului Român și de exercițiul nestingherit al drepturilor și libertăților consacrate în legislația de referință.
Corelativ, cetățenii au obligația să-și exercite onest aceste drepturi fără a afecta drepturile și libertățile celorlalți și fără a abuza de aceste drepturi în scopul atingerii unor interese personale într-un mod de de natură a aduce atingere bunei funcționări a instituțiilor din administrația publică”, a adăugat Cătălin Giulescu.
Campanie media privitoare la cărțile de identitate românești
Reamintim că la sfârșitul anului trecut, pe rețelele sociale din Republica Moldova s-a desășurat o campanie mediatică ce acuza abuzuri ale autorităților române față de cetățenii din Republicii Moldova care dețin și cetățenie română, cu privire la cărțile de identitate românești.
Totul ar fi pornit, potrivit celor de la StopFals.md, de la compania JustConsult, care se ocupă de obținerea actelor românești pentru cei interesați. Între timp, compania JustConsult a lansat miercuri o petiție publică și îi înseamnă pe cetățenii români din Republica Moldova să o semneze.
Petiție adresată autorităților române
„Compania juridică JustConsult cu reprezentare în Republica Moldova a inițiat o petiție publică adresată președintelui României, Klaus Iohannis, Senatului României, Camerei Deputaților, Cancelariei Prim-Ministrului, Secretariatului General al Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne și Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Scopul acestei acțiuni este atragerea atenției asupra modificărilor legislative și a acțiunilor autorităților care afectează dreptul la domiciliu și reședință al românilor din diaspora. Prin această inițiativă JustConsult urmărește mobilizarea opiniei publice și sensibilizarea cetățenilor cu privire la această problemă, care afectează zeci de mii de moldoveni cu cetățenie română”, acuză compania în articolul ce însoțește petiția.
„Legea nr. 162/2023, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 496 din 7 iunie 2023, a adus modificări semnificative la O.U.G. nr. 97/2005. Aceste modificări, în special cele aduse articolelor 36, 39 alin. (1), 14 alin. (1^1), 28 alin. (4)-(7), și 31 alin. (3) din O.U.G. nr. 97/2005, afectează în mod direct dreptul cetățenilor de a-și stabili liber domiciliul și reședința.
Totodată, în pofida faptului că în timpul dezbaterii publice, desfășurate pe 25 ianuarie 2023 de către Ministerul Afacerilor Interne al României, referitoare la proiectul de Ordonanță pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005, oficialitățile au asigurat că drepturile cetățenilor nu vor fi afectate, schimbările legislative ulterioare, în special cele aduse articolului 62 din Hotărârea Guvernului 295/2021, au ridicat semne de întrebare cu privire la protejarea drepturilor fundamentale ale românilor din diaspora”, mai spun cei de la JustConsult.
Cărțile de identitate românești și problema domiciliului
„Fenomenul, semnalat că luând amploare în ultimele luni, a fost adus la cunoștință prin sesizările primite de la moldoveni cu dublă cetățenie. Aceștia au fost informați la trecerea frontierelor sau în interacțiunea cu organele de stat că le-a fost anulat domiciliul din România și că actul de identitate românesc (carte de identitate românească) urmează să fie retras.
Prin petiția publică lansată JustConsult atrage atenția că radierea domiciliului din actele de identitate ar trebui să se facă numai în circumstanțe bine definite și cu respectarea tuturor drepturilor și procedurilor legale. În contextul legii și al prevederilor constituționale, stabilirea domiciliului este un drept fundamental al cetățenilor. Restrângerea acestui drept trebuie să îndeplinească anumite condiții prevăzute de lege, să aibă un scop legitim și să fie proporțională. Orice intervenție în acest domeniu ar trebui să fie supusă unor evaluări detaliate, astfel încât să se evite abuzurile și încălcările drepturilor fundamentale ale cetățenilor”, se mai arată în articolul de promovare a petiției.
JustConsult cere schimbarea legislației privitoare la cărțile de identitate
„Astfel, JustConsult consideră că este imperios necesar de a fi aduse în atenția publică aceste schimbări și să se ofere cetățenilor posibilitatea de a-și exprima îngrijorările cu privire la noile prevederi legislative. În plus, JustConsult susține că un dialog constructiv între societatea civilă și autorități este esențial pentru identificarea soluțiilor echitabile și respectuoase ale drepturilor cetățenilor.
Într-un apel public către autoritățile României se solicită intervenția imediată pentru modificarea cadrului legal și declararea neconstituțională a art. 62 din HG 295/2021. Totodată, JustConsult subliniază importanța realizării unei evaluări ample și transparente a impactului social și legal al prevederilor contestate, cu participarea cetățenilor și a experților juridici. Aceasta ar putea asigura o abordare echilibrată și corectă a legislației privind evidența, domiciliul și actele de identitate”, adaugă cei de la JustConsult.