Un fost boxer american și un soldat acuzat de crime de război, gest de mărinimie din partea Rusiei
- Iulia Moraru
- 10 ianuarie 2024, 13:40
Președintele rus Vladimir Putin a emis un decret, marți, 9 ianuarie, prin care acordă cetățenie rusă pentru 44 de cetățeni străini. Printre aceștia se află boxerul american Kevin Johnson și un militar bosniac acuzat de crime de război.
Pe lângă aceștia, și-au mai luat cetățenie rusă și jurnaliștii străini de la RT Peter Lavelle și Roman Zyskin, fostul vicepremier și ex-ministru al Economiei din Republica Moldova, Andrei Cucu, medicul croat Mirella Jakupanec și fostul soldat bosniac Ratko Samac, acuzat de crime de război.
Kevin Johnson și-a luat cetățenie rusă
Kevin Johnson este un renumit pugilist american, având înregistrate 60 de lupte în cariera sa în ringul profesionist.
În 2009, el a suferit o înfrângere în fața ucraineanului Vitali Klitschko într-o confruntare pentru titlul mondial la categoria grea al Consiliului Mondial de Box.
În septembrie 2023, Johnson a depus cererea pentru obținerea cetățeniei ruse. În luna august, înainte de meciul său cu rusul Mark Petrovsky, pugilistul a apărut purtând un tricou cu o imagine a lui Vladimir Putin. De asemenea, a adoptat numele „Vladimirovici” în semn de omagiu față de președintele rus.
„Pentru a-i face cel mai mare compliment președintelui Vladimir Putin, am decis să îmi schimb numele. De acum înainte mă voi numi Kevin Vladimirovici. Acum sunt sută la sută rus”, a declarat anterior Johnson.
Și Andrei Cucu, care a îndeplinit funcția de ministru al Economiei în Republica Moldova în perioada 2000-2001, în timpul mandatului prim-ministrului Dumitru Braghiș, și-a lua cetățenie rusă.
După această perioadă, el a fost numit viceprim-ministru în Guvernul condus de Vasile Tarlev. În data de 4 februarie 2002, Andrei Cucu a fost eliberat din funcție. Cetățenia rusă a primit-o și soția sa, Maria.
Cine a mai obținut cetățenia
Și Mirella Jakupanec, medic din Croația, a obținut cetățenie rusă. În primăvara anului 2022, ea s-a deplasat în republica separatistă Donețk pentru a acorda asistență medicală militarilor și civiIilor.
Mai târziu, în toamna aceluiași an, a încheiat un contract cu Ministerul rus al Apărării. După această perioadă, medicul a informat că în Croația s-a deschis un dosar penal împotriva sa, fiind acuzată de implicare în activități mercenare.
Femeia se confruntă cu posibilitatea de a primi o pedeapsă de până la șapte ani de închisoare în Croația.
Ratko Samac, un fost ofițer al Armatei Naționale Iugoslave, participant la războiul civil din 1992-1995, a obținut și el cetățenia.
În 1999, el a călătorit în orașul rusesc Kurgan pentru a primi tratament medical, obținând ulterior un permis de ședere în Federația Rusă.
Bosnia și Herțegovina a formulat o cerere de extrădare a lui Samac din Rusia, suspectându-l de comiterea unor crime de război împotriva civililor în timpul masacrului din orașul Ključ, precum și de implicare în uciderea a trei civili în 1993.
În anul 2013, Samac a fost introdus într-o listă internațională de căutare. În 2016, el a fost reținut în Rusia, însă ulterior autoritățile au respins solicitarea de extrădare către Bosnia.
Cetățenie rusă pentru doi jurnaliști străini
Peter Lavelle este gazda și autorul emisiunii CrossTalk, un talk-show politic difuzat pe canalul RT în limba engleză, controlat de statul rus. El este, de asemenea, autorul cărții intitulate „In Context”.
Cetățenie rusă a obținut și Roman Zyskin. El orespondent pentru postul de televiziune în limba germană RT.
Originar din Uzbekistan, acesta a călătorit la Mariupol după izbucnirea războiului din Ucraina. Totodată, în martie 2023, a avut o vizită la Kremlin în timpul sosirii unei delegații chineze, potrivit Novaya Gazeta.