Apartamentele interzise la închiriere. Amenzi mari pentru proprietari

Apartamentele interzise la închiriere. Amenzi mari pentru proprietari Cum se împart costurile între locatari; Sursa foto: | Dreamstime.com

Începând cu prima săptămână din ianuarie, legislația care a introdus în 2022 mai multe dispoziții pentru diminuarea pericolelor seismice asociate clădirilor a suferit modificări semnificative, conform noilor prevederi adoptate într-o lege publicată miercuri.

Astfel, legea stabilește, printre altele, interzicerea închirierii apartamentelor din clădirile marcate cu bulină roșie, adică cele aflate în clasa întâi de risc seismic.

Începând cu data de 6 ianuarie 2024, Legea nr. 426/2023 aduce modificări Legii 212/2022, care a fost promulgată cu aproape doi ani în urmă și abordează anumite măsuri pentru minimizarea riscului seismic al clădirilor.

Imobilele aflate în clasa întâi de risc seismic, interzise la închiriere

O schimbare impusă de recenta lege în cadrul legislației din acest domeniu constă în interzicerea închirierii sau transferului în comodat/utilizare a locuințelor situate în imobile clasificate în clasa I de risc seismic, adică acele clădiri cu bulină roșie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Interdicția legată de închirierea apartamentelor în clădirile cu bulină roșie nu este o noutate, având în vedere că a fost inclusă inițial în proiectul Legii 212/2022. Cu toate acestea, în cadrul dezbaterilor parlamentare, s-a decis eliminarea acestei prevederi, iar, astfel, nu a fost implementată.

În cazul nerespectării prevederilor, proprietarii de locuințe din clădirile cu bulină se pot confrunta acum cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

O altă modificare adusă în prezent vizează restricționarea organizării de activități cu un număr mare de participanți. Inclusiv a celor de natură comercială sau de divertisment, în spații situate în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic.

cutremur azi bucurești

Clădire cu bulină roșie. Sursa foto: arhiva EVZ

Prin urmare, companiile responsabile cu deținerea sau administrarea acestor tipuri de spații se expun acum la amenzi ce pot atinge suma de 10.000 de lei în cazul nerespectării noii interdicții. Această măsură a mai fost implementată în trecut, însă a fost eliminată din practică începând cu vara anului 2022.

Chiriașii care stau în clădiri cu bulină roșie trebuie să plece

Deși inițial s-a intenționat ca interdicțiile să nu afecteze contractele existente la momentul implementării legii, ci doar pe cele încheiate ulterior, varianta oficială a actului normativ stabilește că interdicțiile se aplică fără nicio excepție începând cu data intrării în vigoare a măsurilor.

Mai mult, contractele aflate în desfășurare la momentul clasificării clădirii în clasa de risc seismic RsI, conform unei expertize tehnice, încetează automat la 30 de zile de la data încadrării.

Prin urmare, noile reguli se aplică tuturor contractelor, indiferent dacă acestea sunt de închiriere a locuințelor sau pentru organizarea și desfășurarea activităților publice în aceste spații.

Cutremure semnificative în Japonia

Risc seismic. Sursa foto: 19048589 © Leedsn | Dreamstime.com

Evaluarea vizuală rapidă a clădirilor pentru încadrarea într-o clasa de risc seismic

Conform noii legislații, se implementează un calendar pentru evaluarea clădirilor, indiferent dacă sunt destinate locuințelor sau altor scopuri, cu scopul de a stabili o ordine pentru începerea lucrărilor de consolidare.

Într-o primă etapă, evaluarea vizuală rapidă va fi efectuată între 1 ianuarie și 1 noiembrie 2024 pentru imobilele aflate în patrimoniul statului.

Vorbim despre instituții de învățământ, unități de sănătate precum spitale sau policlinici. Și bisericile vor fi obligate să efectueze evaluarea din punct de vedere seismic.

În intervalul cuprins între 1 ianuarie 2025 și 1 iunie 2026, va avea loc evaluarea vizuală a clădirilor cu destinație predominantă de locuință, în interiorul cărora pot sau nu exista spații publice, cu etaje și/sau pod/mansardă.

Ulterior, acolo unde se consideră necesar, vor începe procedurile de expertizare tehnică a clădirilor și de încadrare a acestora într-o clasă de risc seismic.