„Eterna și Fascinanta Românie”, album susținut de Bancorex. Credite de peste 1,1 miliarde de dolari, niciodată recuperate

„Eterna și Fascinanta Românie”, album susținut de Bancorex. Credite de peste 1,1 miliarde de dolari, niciodată recuperate

Cum să iei credite de miliarde și să scapi nedepesit este de fapt adevărata lecție pe care jaful de la Bancorex a predat-o românilor. Nu mai puțin de 690 de societăți comerciale au luat bani pe care nu i-au mai dat înapoi. Chiar și statul a luat bani pentru albumul ”Eterna și Fascinanta Românie”.

Ioan Niculae, Costel Bobic, Gheorghe Șerbănescu, Dorin Iacob, Viorel Florea sunt doar câteva nume care au stat în spatele unor societăți. Acestea din urmă au luat bani cu nemiluita de la Bancorex pentru diferitele afaceri. Bani care nu s-au mai întors niciodată la bancă. Azochim, preluată de Ioan Niculae, a luat 31,7 milioane de dolari.

Accord Invest a fost 13,7 miliarde de dolari. Fulger SA Bragadiru a luat 9,4 miliarde de dolari. Cibela Group a luat 7,6 miliarde de dolari. Și lista este completată de alte 684 de societăți care au luat bani de la Bancorex până când datoria a ajuns la 1,1 miliarde de dolari. Suprinzător sau nu și Guvernul a luat bani. Vorbim despre cabinetul lui Văcăroiu, condus atunci de către Viorel Hrebenciuc.

Acesta a încheiat un contract cu Adrian Costea, un afacerist româno-francez pentru editarea unui album care să se numească Eterna și Fascinanta Românie. În acest fel se dorea curățarea imaginii României legat de bolnavii de SIDA și copiii din orfelinate. Numai pe publicitate s-au plătit atunci 5,7 milioane de dolari legat de acest album.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar el nu a apărut niciodată în numărul de exemplare stabilit. Ba mai mult în 1999 procurorii francezi au deschis o anchetă pe numele lui Adrian Costea legat de spălare de bani pentru Guvernul român.

Anchetă francezilor pentru banii Bancorex

Atunci au fost audiați Adrian Năstase, Viorel Hrebenciu, Răzvan Temeșan și alții. Doar că și ancheta s-a finalizat ca și albumul: fără urmări. Cât privește firmele care au luat credite, până s-au trezit autoritățile să ceară banii, acestea erau insolvabile sau deființate. Drept urmare banii nu au mai fost niciodată recuperați.

„Unii dintre ei susțin că nu au făcut niciodată acele credite, alții susțin că n-au făcut niciodată acele garanții”. A spus Carmina Mirea, fost oficial al Bancorex. Doar că nu doar banii băncii au fost devalizați, ci și activele sale.

„Banca a avut multe terenuri din zona Kiseleff, Statuia Aviatorilor, preluate cu 50 - 100 dolari în garanție imobiliara la bancă și vândute unor persoane fizice de AVAB la prețuri apropiate de 50 - 100, când în realitate ele valorau de 10 ori mai mult sau de 20 de ori mai mult”. A explicat fostul director al băncii, Răzvan Temeșan, în 2014.