Câți cetățeni din Republica Moldova au beneficiat, în noiembrie, de rețete compensate
- Nicolae Comănescu
- 27 decembrie 2023, 18:09
În luna noiembrie a acestui an, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) din Republica Moldova a acordat farmaciilor 85,3 milioane de lei pentru rețete compensate.
Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) din Republica Moldova a transferat farmaciilor contractate aproximativ 85,3 de milioane de lei pentru medicamentele și dispozitivele medicale compensate. Care au fost eliberate în luna noiembrie 2023. De acestea au beneficiat peste 184.000 de persoane.
Ce persoane din Republica Moldova au beneficiat de medicamente compensate
În structura cheltuielilor pentru medicamentele compensate în luna noiembrie, cei mai mulți bani (aproximativ 45 milioane de lei) au fost alocați pentru preparatele destinate tratamentului bolilor cardiovasculare, după care urmează antidiabeticele orale, injectabile și analogii de insulină (peste 16 milioane de lei) și preparatele compensate pentru Staționar de zi copii (peste 3,2 milioane de lei).
Pentru dispozitive medicale compensate, CNAM a transferat în jur de 4,8 milioane de lei. De teste pentru determinarea nivelului de zahăr în sânge au beneficiat în jur de 15.000 de persoane, peste unsprezece mii – de lanțete. De asemenea, peste 1300 persoane au beneficiat de ace si seringi pentru insulină. Totodată, mai mult de 440 de pacienți au ridicat din farmacii pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare.
Reţeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate este valabilă în toate farmaciile contractate de CNAM pe întreg teritoriul ţării, conform siteului sinteza.org.
Noi ajutoare pentru bolnavii de tuberculoză
Altfel, se schimbă mai multe norme legate de sprijinul pe care îl primesc pacienții din Republica Moldova, ce suferă de tuberculoză. Anunțul oficialilor pentru anul 2024.
Pacienții cu tuberculoză, din Republica Moldova, care urmează tratamentul în condiții de ambulatoriu vor primi, în anul 2024, pe card, banii alocați de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). Sumele sunt destinate pentru a fi folosite la alimentație și transport. Noua modalitate de rambursare a cheltuielilor va înlocui sistemul actual bazat pe tichete alimentare și bani pentru transport, transmite IPN.
Fiecare pacient care urmează tratamentul în condiții de ambulatoriu va primi gratuit un card bancar, cu ajutorul căruia va putea procura produse alimentare din orice magazin din Moldova care dispune de terminal de plată. În același timp, banii destinați transportului vor putea fi extrași de pe card lunar, în sumă de 150 de lei.
Cardul va fi deservit gratuit, iar transferul banilor pe card va fi efectuat doar pacienților care respectă cu strictețe tratamentul timp de 28 de zile pe durata unei luni.