Afacerea Dreyfus și originile antisemitismului

Afacerea Dreyfus și originile antisemitismuluiSursa foto: Wikipedia

Afacerea Dreyfus și utilitatea presei. Ce impact a avut acest scandal care a durat 12 ani?

Afacerea Dreyfus și utilitatea presei. Ce impact a avut acest scandal care a durat 12 ani? De regulă, Germania este creditată ca fiind promotoarea antisemitismului în perioada interbelică, însă istoric vorbind, lucrurile nu au stat deloc așa.

Franța a avut și ea, prin confesiunea catolică un resentiment profund față de evrei. Evreii erau văzuți ca lași, trădători, speculanți. Dovada o vedem în gestionarea publică a unui scandal imens unde vinovatul dorit era de fapt nevinovat. Și era evreu pe deasupra!

Afacerea Dreyfus  - debut

Alfred Dreyfus, cetățean francez de etnie evreiască din Alsacia (ocupată din 1871 de Germania) cum mai târziu va fi Ion Gheorghe Maurer, lider comunist român cu origini evreiești, alsaciene a fost acuzat că ar fi furnizat Germaniei date despre ultimele achiziții și dotări ale artileriei franceze.

Anchetat rapid, Dreyfus este condamnat la 22 decembrie 1894 și degradat militar în 1895. Evident, opinia publică a fost împărțită, iar cele două tabere mai că nu au devenit partide politice în toată regula.

Scriitorul Emile Zola și Afacerea Dreyfus

Scriitorul Emile Zola l-a apărat public pe căpitanul Dreyfus. Asta pentru că în timp ce Dreyfus era deja pe Insula Diavolului, condamnat pe viață, în Caraibe, în martie 1896, a fost descoperit adevăratul trădător. Era maiorul Esterhazy, un ofițer afemeiat, cartofor și, evident, mare bețiv. Adică, dispus să trădeze pentru bani de care avea nevoie pentru toate cele trei vicii majore ale sale.

Procesul durează până în 1898, dar Esterhazy este achitat. Emile Zola i-a trimis o scrisoare deschisă Președintelui Franței, în fapt un manifest intitulat J Acusse! în care cere satisfacție pentru căpitanul Dreyfus.  A fost condamnat și el la închisoare, un an și amendat cu o sumă destul de mare. În 1902, Emile Zola va fi găsit mort în casă, în mod suspect. Oficial, gazele de la soba neaerisită i-au provocat axfisia. Neoficial, s-a spus că ar fi fost eliminat de cei care doreau ca Dreyfus să rămână condamnat.

Reabilitarea lui Dreyfus

Anul 1906 a marcat reabilitarea completă a căpitanului Alfred Dreyfus. Nu doar Emile Zola a fost susținător al lui Dreyfus. Familia căpitanului francez a plătit jurnaliști, investigatori, a lansat campanii de presă în apărarea dreptății celui condamnat pe nedrept,

Afacerea Dreyfus reprezintă imaginea a ceea ce s-a numit corectitudine politică în acea vreme. Practic, condamnarea lui Dreyfus satisfăcea naționalismul și catolicismul francez și asocia evreii francezi cu ideea de trădare. Educația catolică era orientată spre antisemitism, așa explicându-se opoziția violentă față de campania pro-Dreyfus.

Azi, afacerea Dreyfus semnifică lupta celui neîndreptățit pentru rejudecarea unui proces, pentru reabilitare. Presa franceză a avut un mare rol în aflarea adevărului.

Ne puteți urmări și pe Google News