Misterul morții generalului Vasile Milea. Filmul dimineții de 22 decembrie 1989

Misterul morții generalului Vasile Milea. Filmul dimineții de 22 decembrie 1989 Sursa foto: Arhiva EVZ

Generalul Vasile Milea: misterul morții sale, neelucidat nici la 34 de ani. Care a fost filmul evenimentelor și ce ipoteze s-au vehiculat provind dispariția ultimului Ministru comunist al Apărării Naționale?

Generalul Vasile Milea: misterul morții sale, neelucidat nici la 34 de ani. Care a fost filmul evenimentelor și ce ipoteze s-au vehiculat privind dispariția ultimului Ministru comunist al Apărării Naționale?

Generalul-colonel Vasile Milea rămâne în istoria contemporană un personaj complex. Biografia sa este mărturia transformărilor uluitoare ale Istoriei. O istorie în ale căror momente cheie. Vasile Milea s-a regăsit.

Generalul Vasile Milea - de la învățătorul activist național-țărănist, la ofițerul comunist retrogradat pentru lipsuri în gestiune

Generalul Vasile Milea s-a născut la Lerești, cândva în județul interbelic Muscel, la 1 ianuarie 1927. Nimic nu prevestea că acel copil de țăran muscelean (Lerești este în județul Argeș în prezent) va ajunge să aibă cele mai înalte funcții militare în statul comunist. Vasile Milea a fost un bun elev, dovadă că a absolvit un liceu de elită, care i-a permis să fie învățător suplinitor. A fost activist PNȚ, mai ales că din Muscel era și Ion Mihalache. Totuși, simte vremurile, armata era epurată de cadrele din perioada interbelică și alege cariera armelor. Absolvent de școală militară de ofițeri în 1949 și al Academiei Militare în 1952, Vasile Milea ajunge în câțiva ani ofițer superior la Arma Tancuri și Blindate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trimis în judecată, sub aspectul lipsurilor în gestiune

Deși cere să fie membru PMR în 1956, este acceptat abia în 1957. Numai că, din cauza faptului că a făcut economii și a orientat resurse umane și materiale pentru a asfalta curtea unității pe care o comanda, a fost trimis în judecată, sub aspectul lipsurilor în gestiune. Milea avea atunci gradul de locotenent-colonel. A pierdut comanda unității, ocupând funcții pe linie de educație militară. Cariera sa se putea termina pe această linie fiindcă nu mai putea avansa, fiind demis din PMR. Și totuși. istoria îi întinde o mână...

Îl cunoaște pe Nicolae Ceaușescu în timpul procesului de colectivizare, când Ceaușescu, lupta contra chiaburilor în Argeș, unde  era deputat în Marea Adunare Națională și fusese o revoltă în 1962. Milea comanda  Școala Militară de Ofițeri de Tancuri de la Pitești.  Tancurile lui Milea i-au speriat pe țăranii revoltați și aceștia s-au retras.  Se pare că acest incident îi va apropia și va fi debutul unei relații politice care se va încheia în 1989.

Generalul Vasile Milea reprimit în partid - ascensiunea spre șefia Armatei Române și rolul său în Revoluția Română

Pe măsură ce Dej epurase linia comuniștilor moscoviți, mulți ofițeri epurați sunt rechemați. Vasile Milea cere să fie reprimit în partid și în 1962, după reprimire devine colonel. După numai doi ani, primește steaua de general. Până în 1980, primește și celelate două stele, devenind general-colonel, Șef al Statului Major din 1980 și Ministru al Apărării în 1985. Evident, își datorează parcursul lui Nicolae Ceaușescu.

Vasile Milea nu execută în decembrie 1989, la Timișoara, în 17-20 decembrie, întocmai ordinele de reprimare ale manifestării populare și este amenințat cu plutonul de execuție de Ceaușescu. Totuși, pe 20 decembrie, Vasile Milea, în cadrul apariției televizate a lui Ceaușescu, este în spatele lui Ceaușescu.

Moartea lui Vasile Milea. Ipoteze și cauze

Ipotezele vehiculate privind moartea lui Vasile Milea sunt sinuciderea, asasinarea sau moartea accidentală. Sinuciderea, prima ipoteză este aceea convenabilă lui Ceaușescu pe care TVR a anunțat-o oficial în ziua când s-a petrecut, 22 decembrie 1989. A doua este executarea sa. Dan Voinea, Sergiu Nicolaescu au spus după 1989, că Milea fusese eliminat fie de fideli ai lui Ceaușescu, fie de cei care se temeau de Milea și voiau instalarea unei noi ordini.Moartea accidentală a însemnat că Milea însuși a încercat să se rănească pentru a fi schimbat din post, numai că glonțul i-a atins o arteră și a sângerat. Sinuciderea este contestată de militari pentru că un ofițer superior bine pregătit ca Milea nu se împușca în inimă. S-ar fi împușcat în tâmplă, bărbie sau în gură, adică să moară pe loc.

Apropiații familiei Milea susțin că soția lui Milea ar fi auzit în timp ce vorbea cu el la telefon, o împușcătură și zgomote ce sugerau o luptă cu obiecte răsturnate în birou. Evident, că biroul a fost sigilat, versiunea oficială a fost sinuciderea. S-a mai spus și faptul că Milea nu avea urme de praf de pușcă pe mâneca hainei sau pe mână, deși dacă se sinucidea, el ar fi ținut pistolul. S-a spus că pistolul a avut țeava într-o pernă de birou și perna fusese pusă pe inimă.

Filmul dimineții de 22 decembrie este următorul:

Vasile Milea are o întrevedere cu Nicolae Ceaușescu la 8 dimineața. Cu o noapte înainte, coordonase reprimarea Revoluției la Baricada de la Inter. În urma discuției, Milea se duce  și cere o centură cu pistolet de la un subordonat, Spune că are telefoane de dat și că mai târziu va coborî la soldați. În jurul orei 09.30, se aude o împușcătură. Ambulanța de rezervă a CC îl duce la Elias. O asistentă încearcă să îi oprească sângerarea, ar la Spitalul Elias, la ora 14.00 se pronunță decesul.

Revoluție 1989

Revoluția din decembrie 1989 în București. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cei care susțin ideea asasinării spun că Milea a fost eliminat de către cei care puseseră la cale diversiunea teroristă. Armata din zona Clujului urma să plece spre frontiera cu Ungaria în caz de invazie. Milea a aflat de ordin și, personal, l-a anulat. În plus, ar fi vorbit pe firul special cu Ministrul maghiar al Apărării căruia i-a transmis că dacă nu vor fi mișcări de trupe maghiare spre România, nicio unitate românească nu va face manevre.

A fost înmormântat acasă, la Lerești

Diversiunea teroristă a inclus bruiaje electronice și apariții de atacuri pe radar, dinspre Ungaria, aerian și terestru. Așadar, Vasile Milea ar fi prevenit o tragedie. Probabil și tragedia de la Otopeni și cea a trupelor USL nu s-ar fi petrecut. Vasile Milea a fost înmormântat acasă la Lerești și nu la Cimitirul Ghencea Militar pe 30 decembrie 1989. Exhumarea ulterioară nu a stabilit dacă a fost vorba sau nu de sinucidere. Inima, pusă în recipient separat, s-a deteriorat din cauza spargerii recipientului iar cadavrul era complet scheletizat.

Între timp, numele lui  Vasile Milea a dispărut de pe celebrul Bulevard al Capitalei, fiind denumit pe porțiuni Doina Cornea, respectiv General Paul Teodorescu.Ca o concluzie, trebuie spus că Vasile Milea a executat ordinele lui Ceaușescu, trunchiat, dar le-a executat. Dacă le-ar fi executat întocmai, baia de sânge lua proporții apocaliptice.Nu trebuie neglijat că el a încercat să se opună cât a putut și să limiteze tragediile. Oricum, după 2 ore și jumătate de la auzul împușcăturii, Nicolae Ceaușescu pleca de pe sediul CC al PCR, la ora 12.06.

Eu, personal, cred că prietenia de o viață cu Nicolae Ceaușescu l-a urcat și l-a coborât pe Vasile Milea. Ori, eliminându-l pe Milea, eliminarea lui Ceaușescu ar fi venit de la sine. Și nu a fost singurul general român superior mort în decembrie 1989!