Nepotul generalului Vasile Milea, fost ministru al Apărării Naționale până în 1989 , într-o intervenție telefonică la Antena 3 și-a exprimat neîncrederea în declarațiile fostului comandant al Gărzilor Patriotice, gen. Corneliu Pârcălăbescu, conform căruia Vasile Milea s-a sinucis:

Moartea lui Vasile Milea, regizată

„În declarația din 10.02.1990 ați declarat că generalul Milea era întins pe canapea în decubit dorsal, piciorul drept îi atârna pe jos, la fel și mâna dreaptă. Am fost și am studiat la fața locului. Urma de glonț în perete, oricât ar putea justifica, la 80 de cm de peretele la care se găsea ușa de intrare și la 60 de cm de podea și să fie perpendiculară pe perete, când scaunul este unde este, era imposibil.

Am făcut schițe și calcule. Urma în vestonul pe care am studiat-o eu este în veston. S-a tras de sus în jos. Generalul Milea a fost pus în genunchi. Gaura de glonț a fost în realitate prin veston, însă ei au înlocuit vestonul real cu care era îmbrăcat generalul Milea”, a declarat Gheorghe Nițică, nepotul lui Vasile Milea, la emisiunea lui Mihai Gâdea, Sinteza Zilei.

Aceste declarații au venit ca urmare a versiunii prezentată de Corneliu Pârcălăbescu la Antena 3:

„Mă uitam la televizor și când am auzit acest neadevăr că l-am asasinat pe generalul Milea, aproape mi-a căzut tavanul în cap. (…)  După terminarea Comitetului Politic Executiv în ziua de 22 decembrie generalul Milea a ieșit aproape de ora 9 după ședință.(…)A cerut un pistol pe hol. În stanga cum venea pe hol era un pluton de transmisiuni. I-a spus ofițerului care a comandat plutonul respectiv să-i dea pistolul”, a precizat Pârcălăbescu.

Momentul morții generalului Vasile Milea

„Când am auzit împușcătura am ieșit imediat și m-am apropiat de Vătămănescu (…) L-am văzut pe ministru se străduia să se așeze pe canapea. Era în viață. Era conștient pe scaun. Pe scaun s-a împușcat. A încercat să dea scaunul la o parte și să se așeze pe canapea. În momentul respectiv i-am zis lui Vătămănescu să-l ia de partea superioară a corpului, eu de picioare și l-am pus pe canapea. Mișca doar, nu mai vorbea. Ochii îi erau închiși.

Am dat ordin să cheme pe cineva de la cabinetul medical. Între timp  mi s-a zis să îl anunț pe Ceaușescu ce s-a întâmplat, deoarece a avut loc în biroul meu. (…) Am fost la Ceaușescu și i-am raportat situația de la biroul de la etajul 6 că ministrul Apărării s-a împușcat. Ceaușescu a fost șocat. Era bulversat când a auzit”, a declarat Corneliu Pârcălăbescu.

În următorul număr al „Evenimentului Istoric” care se va putea găsi la chioșcuri începând cu ziua de vineri, 20 decembrie 2019, veți putea citi întreg dosarul morții generalului Vasile Milea. Documente inedite, prezentate pentru prima dată în presa din România. 

Un document care nu a mai fost publicat niciodată. Nu ratați „Evenimentul Istoric”, nr 23. De vineri, la toate chioșcurile de ziare.

Puteți afla despre moartea Generalului Milea și despre multe alte momente istorice, abonându-vă la varianta online a revistei sau varianta print, pe agoramag.ro 

Te-ar putea interesa și: