Reputatul profesor de medicină Prof. Dr. Radu Alexandru Macovei a murit, în cursul zilei de miercuri.
Familia și prietenii au anunțat că, după o lunga și nedreaptă suferință, Prof. Dr. Radu Alexandru Macovei a trecut în lumea celor drepți.
Când va fi înmormântat Prof. Dr. Radu Alexandru Macovei
Trupul neînsuflețit va fi depus la capela Bisericii Basilescu, din Bulevardul Bucureștii Noi, vineri, 22 decembrie, începand cu orele 10:00.
Ceremonia funerara se va desfășura duminică, 24 decembrie, de la ora 12:30, tot la Biserica Basilescu.
Înhumarea va avea loc tot duminică, după ceremonia funerară de la Biserica Basilescu, la cimitirul Străulești II, a mai anunțat familia îndoliată.
Cine a fost Prof. Dr. Radu Alexandru Macovei
S-a născut pe 31 ianuarie 1951, la Bucuresti. A studiat la liceul Gheorghe Lazăr, din București, după care, între 1969 și 1971, a absolvit Școala Tehnică Sanitară.
Între 1971 și 1977 a fost student la Institutul de Medicină și Farmacie din Capitală, la Facultatea de Pediatrie. În 1977 și-a obţinut Diploma de Doctor - Medic.
Ulterior a absolvit cursurile postuniversitare de specializare în anestezie în O.R.L., „Probleme actuale în A.T.I.”, „Endoscopie digestivă și terapeutică”, „Nutritia la pacientul critic”, „Educatia continuă în farmacologie si toxicologie”, „Curs de nutriție enterală si parenterală”, „Management - Marketing”, „Cursul National de Ghiduri si Protocoale în Anestezie si Terapie Intensivă și Medicină de Urgență”, „Nutritie Clinicã si Metabolism”, „Actualitãti în managementul terapeutic al durerii acute postoperatorii”, „Tehnici moderne de anestezie generală inhalatorie” și multe altele.
Alte specializări și cariera universitară
A făcut și specializări peste hotare, în 1998 și 2000, la Copenhaga, în Danemarca: „Curs postuniversitar de specializare pentru sistemul ABL 625 și ABL 700, precum și, în 2012, un Curs postuniversitar de specializare „Îmbunătățirea aptitudinilor și know-how-ului profesioniștilor din domeniul sănătății privind importanța unei mai bune organizări a muncii în cadrul serviciilor de recuperare a stărilor vegetative – STAVEG”.
Din 1994 până în 2002 a fost Șef de lucrări la Universitatea de Medicină si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, la catedra de Toxicologie și Farmacologie Clinică. Între 2002 și 2005 a fost Conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, tot la Catedra de Toxicologie și Farmacologie Clinică.
Din 2006 a devenit Profesor la aceeași universitate.
Cariera în medicină a Prof. Dr. Radu Alexandru Macovei
A fost și practician, pe lângă profesor, începându-și cariera la Dispensarul Medical rural Stefan Vodă (1977 – 1978), apoi a fost medic la Dispensarul Medical Urban nr. 7 Călărași (1978 – 1979).
În 1979 a obţinut calitatea de medic secundar Anestezie-Terapie Intensivă prin concurs de secundariat pe tară, apoi a lucrat ca medic secundar anestezie – terapie intensivă la Spitalul Clinic de Urgență București (1979 – 1982).
În 1982 a obţinut confirmarea de medic specialist Anestezie-Terapie Intensivă și a activat ca medic specialist Anestezie - Terapie Intensivă la Spitalul Judetean Călărași (1982 – 1989).
În perioadele 1985 - 1986 și 1987 – 1989 a fost detașat C.M.C.A.C.F. – O.R.L. la Spitalul Panduri din București, iar în perioada 1989 – 1990 a fost detașat la Spitalul Clinic de Urgență București.
În 1990 a obţinut confirmarea de medic primar Anestezie-Terapie Intensivă, și în același an a primit și calitatea de cercetător științific, la Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare București. Între 1991 și 1996 a obținut cele trei grade ce cercetător științific, apoi a devenit șef al colectivului de Toxicologie Clinică la Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare.
Din 1997 a fost șef Secție Medicină Internă – Toxicologie la Spitalul Clinic de Urgență București, iar din 2009 a fost manager al aceleiași instituții.
Doctoratul și distincțiile
A devenit Doctor în Medicină în anul 2000, cu o teză intitulată „Mecanismele genezei tulburărilor toxice vitale și posibilitățile terapeutice actuale în intoxicația acută cu antidepresive triciclice”.
A fost membru fondator la : Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă Pediatrie, Fundația Spitalului Clinic de Urgență, Asociația Medicală de Laborator Americano-Română și în multe altele.
În 1997 a primit și Certificat de „Luptător pentru victoria Revolutței Române din decembrie 1989” și apoi, în 2000, brevet privind titlul de „Luptător pentru victoria Revoluției Române din decembrie 1989”. A fost decorat cu Ordinul Meritul Sanitar în gradul „comandor cu însemn pentru civili”.