Ajutorul de deces 2024. Schimbările din noua lege a pensiilor
- Ionel Sclavone
- 19 decembrie 2023, 07:03
Ajutorul de deces se va acorda după noi reguli, conform prevederilor din legea pensiilor ce urmează să intre în vigoare din septembrie 2014. Noul act normativ aduce o serie de schimbări legat de beneficiari.
Ajutorul de deces se va acordat după reguli noi, începând cu anul 2024, în luna septembrie. Conform legii pensiilor, majoritatea reglementărilor vor fi menținute. Vor fi totuși, o serie de schimbări legat de situația persoanei decedate. Ajutorul de deces se acordă, în cazul morții persoanei asigurate sau a pensionarului, unei singure persoane care trebuie să demonstreze că a suportat cheltuielile de înmormântare.
Ajutorul de deces, condiții de acordare
Valoarea ajutorului de deces se stabilește anual la nivelul salariului mediu brut din anul anterior. Conform legii ce va intra în vigoare din septembrie anul viitor, ajutorul de deces este plătit pentru persoanele asigurate în sistemul public de pensii. Acestea trebuie să fi cotizat cel puțin șase luni înainte.
De la 1 septembrie 2024, ajutorul de deces „se acordă și în cazul decesului persoanei care, în ultimele 6 luni anterioare decesului, a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat în această perioadă”, prevede legea.
În cazul decesului unui membru al familiei asiguratului sau pensionarului care, la data decesului, nu era asigurat sau pensionar în sistemul public de pensii, noua lege păstrează actualele reguli. Valoarea ajutorului va fi la jumătate cea a sumei acordate în cazul decesului asiguratului sau pensionarului.
În 2023, ajutorul de deces este 6.789 de lei, în cazul asiguratului sau pensionarului. Suma se înjumătățește, la 3.395 de lei, pentru un membru de familie neasigurat.
Cine are dreptul să primească ajutor
Ajutorul de deces poate fi acordat unui membru al familiei care poate fi:
- soțul;
- copiii proprii, copiii adoptați, aflați în plasament familial sau încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani ori, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, sau indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate;
- părinții și bunicii oricăruia dintre soți.
În lipsa revendicării din partea familiei, poate primi ajutorul de deces orice persoană care poate face dovadă că a suportat cheltuielile de înmormântare. Legea nouă permite ca și persoanele juridice să primească acest ajutor, din septembrie, cu condiția să facă dovada suportării cheltuielilor de deces.
Ajutorul de deces vine cu noutăți
Din toamna lui 2024 legea adaugă o nouă categorie de persoane care au dreptul la ajutor. Banii vor fi plătiți și în cazul decesului persoanei aflate în timpul concediului pentru creșterea copilului.
De asemenea ajutorul de deces va fi acordat și unui membru de familie al acestei. Actul normativ cere ca persoana în cauză să fi fost asigurată obligatoriu, anterior.
Documente necesare pentru ajutor
Ajutorul pentru înmormântare se va achita în termen de trei zile lucrătoare, de la solicitare de casele județene de pensii. Banii vor fi plătiți, la cerere, în baza certificatului de deces și a unor documente însoțitoare:
- actul de identitate al solicitantului (original şi copie);
- actele de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul. Actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
- dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
- actul medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
- adeverinţa care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original).
- adeverința eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.