Ceaușescu a încercat să creeze un război civil! De unde voia să trimită oameni la Timișoara
- Florian Olteanu
- 19 decembrie 2023, 10:37
Ceaușescu încearcă să creeze un război civil! De unde voia să trimită oameni la Timișoara? Cum s-a întors și această idee contra lui Ceaușescu și a regimului său?
Ceaușescu încearcă să creeze un război civil! De unde voia să trimită oameni la Timișoara? Cum s-a întors și această idee contra lui Ceaușescu și a regimului său?
Ceaușescu a văzut că nu se mai putea negocia. În mintea lui, stăruia ideea luptelor muncitorești din anii 30-40. Acum însă, pe stradă, muncitorii demonstrau conra partidului lor și liderului lor, ceea ce Nicolae Ceaușescu nu voia să creadă.
A fost clară și implicarea unor forțe ostile României, în orice eveniment din acesta se întâmplă asta, dar era și cadrul pregătit.
Ceaușescu și Gărzile Patriotice
Făcându-l laș pe Vasile Milea, Ceaușescu dă ordin lui Corneliu Pârcălăbescu, șeful comandamentului GărzilorPatriotice. Ele erau formate din civili rezerviști ca în Iran, unde erau Gardienii Revoluției, însă la români, religia nu avea ce căuta în politica de partid și de stat.
Asta, deși Patriarhul Teoctist l-a felicitat pe Ceaușescu pentru că a omorât români la Timișoara. Așa se mai scrie istoria câteodată! Ceaușescu dorește să joace cartea naționalismului.
Știa că oltenii nu se înțeleg cu ungurii, că mulți olteni făcuseră armata ba în Ardeal ori în Banat în anii 60 când situația era destul de critică încă. Așa se face că se decide ca muncitorii care ieșeau din schimbul 3 pe 21 decembrie să fie consemnați în fabrici. Cei care ieșeau din schimbul 2 dimineța, erau chemați din nou iar cei din schimbul 1, urmau să nu mai lucreze.
Se întâmpla în județele Vâlcea, Dolj și Olt. Aici erau multe fabrici, mulți muncitori primiseră case, lucrau fiind luați de la munca ogoarelor, la oraș, la uzine și fabrici. Li se spune că ungurii au ocupat Timișoara și că era nevoie de ei.
Ceaușescu pierde partida la Caransebeș
Mulți muncitori auziseră de la Europa Liberă că nu era așa. Alții visau să se ocupe de tăiatul porcului de aceea plecarea spre Timișoara a fost o teroare practic pentru ei. Mulți se temeau să nu fie uciși fiindcă știau ce se petrecuse.
Dar, o mână nevăzută anulează ideea lui Ceaușescu. CFR iștii de la Caransebeș înțeleg că va ieși măcel. Ei decid să intervină. Cum au aflat că două garnituri cu trupe din Gărzi Patriotice înarmate cu simple cozi de târnăcop au trecut de Filiași și țineau cursul spre Turnu Severin-Orșova, au decis ca la Orșova, o patrulă să încerce să discute cu ei. Ideea era ca până la Caransebeș, oamenii să știe adevărul.
Demonstranții fraternizează și mulți olteni ajung la București pe 22 decembrie
Așa se face că la Timișoara trenurile ajung, oltenii nu sunt întâmpinați de unguri ci de români, mulți olteni și ei plecați de tineri în Banat. Regimul ordonase aprovizioanrea Alimentarelor, așa că înfometați, obosiți, muncitorii mănâncă pâine albă, fără cartelă, beau apă minerală, mănâncă salam fără cartelă. CI-iștii înțeleseseră și ei și nu raportaseră faptul că misiunea eșuase.
În timp ce mergeau spre casă cei mai tineri muncitori care văzuseră ce orori fuseseră la Timișoara, se opresc dirrect la București. Deja acolo, o altă acțiune a lui Ceaușescu de pe 21 decembrie va eșua lamentabil. Cei ajunși la Gara de Nord în dimineața de 22 vor vedea cum Ceaușescu, la ora 12.06 părăsea puterea și Bucureștiul pentru totdeauna.