Circul din Chișinău, repus pe picioare cu fonduri europene
- Nicolae Comănescu
- 17 decembrie 2023, 07:43
Aflat în plin proces de reabilitare, Circul din Chișinău a primit fonduri externe. În aceste condiții, una dintre atracțiile din Capitala Republicii Moldova va putea supraviețui.
Chișinău se regăsește pe lista orașelor care se bucură de susținerea financiară a Uniunii Europene și ai partenerilor săi de dezvoltare. Conform unor rapoarte oferite de o agenție de comunicare, în ultimii ani, valoarea investițiilor pentru municipiu a depășit suma de 2 miliarde de lei.
Un proiect ce se află în plină desfășurare, este renovarea clădirii Circului, una dintre atracțiile de bază ale Capitalei Republicii Moldova. Pentru prima etapă a lucrărilor - ce presupune reabilitarea acoperișului - au fost alocate aproape 2 milioane de euro. Dar mai este mult până când circul va fi gata să-și deschidă ușile pentru spectatori. Și, bineînțeles, este nevoie de sume mari de bani pentru a duce proiectul la bun sfârșit. Directorul Circului își pune speranțe și pentru următoarele etape tot în susținerea Uniunii Europene.
„Suntem în clădirea Circului, unde se fac lucrări de conservare a clădirii, într-un proiect care are un buget de start de 1,8 milioane de euro, bani oferiți de UE. Iar sub noi se află o sală cu 2 mii de locuri”.
Circul din Chișinău, șansă la supraviețuire
„ Clădirea a fost dată în exploatare în 1973, a activat până în 2002, după care angajații Circului au fost trimiși în concediu nedeterminat, pentru reparații. Așa a fost să fie. Oamenii nu au mai venit la serviciu, au început lucrările de reparație, după care Circul a fost dat în concesiune unei firme cipriote. Si de aici a început soarta tristă a circului”, a spus directorul Andrei Locoman.
Conform presei din Moldova, circul a fost luat în folosinţă de o companie cipriotă în 2008, pe un termen de 29 de ani. Agentul economic s-a obligat să repare clădirea, care era înglodată în datorii, dar nu şi-a onorat angajamentele. Doi ani mai târziu, Procuratura Generală a înaintat o acţiune civilă, solicitând declararea nulă a contractului. În 2013, se afla în insolvabilitate, iar statul l-a reprezentat în tot acest proces pe Andrei Locoman, care acum este directorul circului.
Care este cea de-a doua etapă
„Planul nostru trebuie să fie divizat în 2 etape: punerea lui în funcțiune sau reluarea activității de bază. Am readaptat un spațiu de repetiții, unde e arena mică. De 10 ani, acolo au loc spectacole, după cum notează tv8.md.
A doua etapă fiind conservarea Arenei principale, am blocat toate căile de pătrundere, senzori de mișcare, anti-incendiu și am încercat sa identificăm un partener, era un proiect ce necesita finanțare serioasă și iată că, împreună cu Ministerul Culturii, la doleanțele noastre a reacționat PNUD Moldova, cu finanțare de la UE”.
Prima tranșă aprobată, în valoare de 1,8 milioane de euro, a fost pentru reparația arenei principale a Circului. Expertiza tehnică a fost efectuată înainte de pandemie. Concluziile au arătat că reabilitarea construcției este posibilă.