Mită la Spitalul din Botoșani. Bani de la cămătari pentru a obține un post. Stenograme

Mită la Spitalul din Botoșani. Bani de la cămătari pentru a obține un post. Stenograme Spitalul Botoșani. Sursa foto: Facebook

Potrivit stenogramelor din cadrul investigației privind angajările trucate de la Spitalul Botoșani, a devenit evident un mod de operare al unor funcționari în ceea ce privește solicitarea și primirea unor sume de bani sau a altor avantaje necuvenite de la candidați, fie direct, fie prin intermediari.

Potrivit interceptărilor, pentru a obține un loc la Spitalul Botoșani, anumiți candidați recurgeau la împrumuturi de la cămătari pentru a acoperi sumele necesare pentru șpagă.

Și totul pentru că, de exemplu, un singur post de asistent medical ar putea implica costuri de până la 15.000 de euro.

Bani de la cămătari pentru a obține un post la Spitalul Botoșani

La Spitalul Botoșani procesul de angajare se desfășura pe baza unor criterii diferite de cele profesionale. Acestea depindeau mai degrabă de cine era dispus să ofere cea mai mare sumă de bani. Dar și de cine beneficia de relații influente în interiorul sistemului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Deci cheia și lăcata erau Mirela, Cristina și cu Coca, deci toate aranjamentele. Să o vezi pe Cristina cum umbla și căra și când era la poartă, când era înapoi. Ca asistent și ca să intri brancardier sau infirmier e între... îți spun eu prețurile că le-am aflat.

Îi între 7.000 și 10.000 și ca să intri îngrijitor. Spălătoreasă e între 3.000 și 5.000 sau 7.000, ceva de genul. Îți repet, în ziua de azi nimic nu e pe gratis, mai ales un post la bugetari. Și salariu frumos”, se arată în stenogramele din dosar.

Totodată, conform documentelor prezentate instanței, reiese că fără o investiție financiară semnificativă, nimeni nu avea șanse reale de a trece cu succes un concurs.

Tot din stenograme rezultă că cei care nu aveau bani, dar își doreau să lucreze la Spitalul Botoșani, au ajuns să ia bani cu camătă pentru a plăti șpaga.

„Și la ERGO, 1.500 avea. Nu mai știe bărbatu-său de încă 1.500, a luat de la niște cămătari cu dobândă”.

Lider de sindicat chemat la audieri în dosarul „Mită la Ambulanță”

Șpagă la Spitalul Botoșani. Sursa foto: arhiva EVZ

Cine dădea mai mulți bani avea postul asigurat

Potrivit interceptărilor, cine dădea mai mult și se ducea mai repede cu plicul, avea mari șanse să prindă un post la Spitalul Botoșani.

Rețeaua concursurilor trucate s-ar fi extins și către Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga, care, de asemenea, se află sub autoritatea Consiliului Județean.

Și aici unii candidați dădeau mită mii de euro pentru a se angaja la stat. Există informații că cineva ar fi dat chiar și suma de 12.000 de euro pentru a prinde un astfel de post.

Din înregistrările de la dosar reiese și că beneficiarul sumelor nu era unul singur, ci o rețea.

„Directoarea de îngrijiri Coca Crîșmaru îi cea mai scârboasă. Ea a decis. Dacă s-ajunge la ea, vreun bănuț, na, dar nu poți ajunge oricum. Și am înțeles că e  vorba de sume mari și nu poți să-i dau pur și simplu”, potrivit botoșăneanul.ro.

Arestări în dosarul mitei de la Spitalul Botoșani

Joi, fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani, Doina Caba, dar şi directorul de îngrijiri, Coca Stela Crîşmaru, au fost arestaţi preventiv.

Judecătorii au mai dispus arestarea preventivă a doi medici. E vorba de Claudia Malancea – şef de Secţie ATI şi a Corneliei Anca Sărban – medic-şef Secţie Medicină Internă Săveni.

Tot în dimineața zilei de joi 11 persoane au fost reținute.

Miercuri, procurorii anticorupție au desfășurat percheziții la Consiliul Județean Botoșani, la Spitalul Județean Botoșani aflat în subordine, la sediul PSD Botoșani, precum și la domiciliul Doinei Fedorovici, care este atât șefa Consiliului Județean Botoșani, cât și lider local al PSD.