Memorandum pentru proiectele ce vizează legătura rețelelor dintre Republica Moldova și România
- Nicolae Comănescu
- 8 decembrie 2023, 20:31
Guvernul României a dat undă verde, în cadrul ședinței ce a avut loc, vineri, un memorandum care are ca scop realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din România şi Republica Moldova.
Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri un memorandum care vizează realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din România şi Republica Moldova.
Memorandumul creează cadrul legal care le va permite autorităţilor din România şi Republica Moldova să realizeze proiecte comune în domeniul gazelor naturale, al ţiţeiului şi produselor petroliere, respectiv în domeniul energiei electrice. Colaborarea cu Republica Moldova în acest domeniu a fost legiferată iniţial prin HG 712/2015, iar memorandumul adoptat astăzi actualizează unele prevederi ale acestuia", se arată într-un comunicat transmis de Guvern.
Cele două părţi au în vedere realizarea, până la sfârşitul anului 2031, a lucrărilor complementare interconexiunii laşi - Ungheni - Chişinău prin care se vor asigura regimurile de debit şi presiune pentru transportul gazelor naturale.
Memorandum pentru gaze și energie între Republica Moldova și România
Un alt obiectiv este dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului de înmagazinare/stocare gaze naturale, prin creşterea capacităţii depozitului Sărmăşel şi realizarea unui depozit nou la Fălticeni.
Totodată, cele două părţi vor coopera în vederea implementării de către Republica Moldova a prevederilor Directivei 2009/119/EC privind obligaţia statelor membre de a menţine un nivel minim de rezerve de ţiţei şi/sau de produse petroliere.
Pe parcursul anului 2024 urmează să fie semnat un acord bilateral care să prevadă identificarea de spaţii de depozitare în vederea creării de stocuri de urgenţă ale Republicii Moldova pe teritoriul României, în contextul obligaţiei de a transpune şi implementa prevederile Directivei 2009/119/EC.
Proiectul a fost aprobat
În domeniul energiei electrice, cele două părţi îşi propun interconectarea sistemelor electroenergetice ale României şi Republicii Moldova prin construirea Liniei Electrice Aeriene de 400 kV Suceava - Bălţi. Memorandumul mai prevede construirea unei noi linii de interconexiune de 400 kV între Străşeni - Republica Moldova şi o staţie electrică de pe teritoriul României stabilită de CNTEE Transelectrica SA.
Totodată, este prevăzută realizarea interconexiunii de comunicaţie pe liniile electrice existente 110 kV Huşi - Cioara şi Tutora - Ungheni. Un alt obiectiv este analizarea posibilităţii preluării sistemului electroenergetic al Republicii Moldova în blocul de reglaj al CNTEE Transelectrica SA, în cadrul interconexiunii ENTSO-E, respectiv integrarea IS "Moldelectrica" în Piaţa de Echilibrare administrată de către CNTEE Transelectrica SA.
sursa: Agerpres