Vladimir Putin, entuziasmat de relațiile dintre Moscova-Teheran. Planuri mari la Kremlin

Vladimir Putin, entuziasmat de relațiile dintre Moscova-Teheran. Planuri mari la Kremlin Vladimir Putin, întâlnire cu omologul său din Iran. Sursa foto: Administrația Prezidențială

Luni, președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat aprecierea pentru extinderea relațiilor dintre Moscova și Teheran, în timpul întâlnirii cu omologul său iranian, Ebrahim Raisi, la Kremlin. Discuțiile au fost axate, în special, pe abordarea conflictului israeliano-palestinian.

În debutul întrevederii cu președintele din Iran, Vladimir Putin a declarat că relațiile dintre cele două țări se dezvoltă „foarte bine”.

Președintele rus a anunțat în acest context „mari proiecte de infrastructură” comune şi cooperarea în sectorul energiei şi în „aproape toate domeniile”.

Vladimir Putin laudă soliditatea legăturilor dintre Rusia și Iran

Vladimir Putin a evidențiat că schimburile comerciale cu Iran au înregistrat o creștere de 20% în ultimul an, obținând rezultate favorabile. S-a estimat o balanță comercială de cinci miliarde de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform declarațiilor liderului rus, Moscova și Teheranul au planificat să semneze în ultimele zile ale lunii decembrie un acord pentru instituirea unei zone de liber schimb între Iran și Uniunea Economică Eurasiatică, sub coordonarea Rusiei și care include fostele republici sovietice.

Invitat de președintele iranian, Putin, care a fost recent primit cu onoruri în Emiratele Arabe Unite (EAU) și în Arabia Saudită, a acceptat invitația de a efectua o vizită la Teheran. Cu toate acestea, nu s-a specificat încă o dată exactă pentru deplasare.

Președintele iranian, apel la încetarea bombardamentelor israeliene

Cei doi lideri au subliniat avansurile înregistrate în relațiile bilaterale dintre Rusia și Iran și au afirmat hotărârea de a le întări.

În cuvântul său de bun venit, Putin a evidențiat importanța schimbului de opinii referitor la situația regională. S-a pus un accent deosebit asupra evoluțiilor din Palestina.

În acest context, preşedintele iranian a lansat un nou apel la „încetarea bombardamentelor (israeliene) cât mai repede posibil”.

„Această chestiune este astăzi o problemă nu doar pentru regiunea noastră, ci şi pentru întreaga umanitate”, a adăugat el.

Ebrahim Raisi

Ebrahim Raisi, președinte Iran. Sursa foto: Duma.gov.ru/ Wikipedia

Președintele din Iran, aliatul lui Vladimir Putin

Președintele iranian a condamnat situația alarmantă din Fâșia Gaza. Potrivit acestuia, un copil își pierde viața la fiecare zece minute. De altfel, peste 6.000 de copii au fost deja victime.

Raisi a caracterizat operațiunea militară a Israelului în Gaza drept un „genocid” și o crimă împotriva umanității. A subliniat că aceasta are loc cu „sprijinul SUA și al Occidentului”, potrivit Agerpres.