Românii, împotriva unei eventuale retrageri din UE și NATO
- Ionel Sclavone
- 6 decembrie 2023, 14:34
Marea majoritate a românilor nu sunt de acord cu retragerea din Uniunea Europeană sau din Alianța Nord-Atlantică. Opinia nu s-a schimbat nici cu privire la Rusia, considerată, istoric, cel mai mare inamic al României.
Sondaj INSCOP. Marea majoritate a românilor consideră că țara noastră trebuie să continue în Uniunea Europeană și în NATO. În ciuda propagandei partidelor suveraniste, pare că ideile anti-europene și anti-occidentale nu prind. Mai mult, în procent la fel de mare, românii continuă să vadă în Rusia principalul inamic.
Sunt concluziile ultimului sondaj INSCOP realizat la comanda New Strategy Center.
Sondaj INSCOP despre ieșirea din UE
Cercetarea sociologică arată că românii nu sunt de acord cu retragerea din Uniunea Europeană și nici din NATO. Un număr mici dintre cei intervievați s-au pronunțat în favoarea unei asemenea idei.
Doar 25,7% dintre cei chestionați în acest sondaj INSCOP sunt de acord cu ieșirea din Uniunea Europeană. Marea majoritate, în schimb, susțin continuarea parcursului european. Astfel, 70,3% dintre cei chestionați se opun unui demers de tip RO-Exit. Alți 4% nu au idee despre subiect sau nu doresc să răspundă.
Sondaj INSCOP: Românii vor în NATO
O atitudine similară întâlnim, în acest sondaj INSCOP și cu privire la ieșirea din NATO și adoptarea unei poziții de neutralitate. La fel ca și ieșirea din UE, este o poziție susținută de partidele suveraniste. Românii au opinii diferite. Majoritatea sunt pentru rămânerea în tabăra occidentală, alături de NATO.
Astfel, 77,3% dintre cei chestionați se pronunță pentru rămânerea în NATO. Un procent de 18,9% cred că România ar trebui să renunțe la alianță, iar 3,8% nu știu sau nu răspund.
În acest context, 57,1% dintre români au o părere bună despre creșterea numărului de trupe NATO și SUA din România. Aceștia consideră că rolu acestor trupe este să ne apere de o agresiune a Rusiei. Un procent de 35,5% dintre cei ce au răspuns au o părere proastă despre prezența NATO în România. Aceștia se tem că, astfel, prin prezența acestor trupe, vom supăra Rusia. Alți 7,4% nu știu sau nu răspund la aceste chestiuni.
Țara care reprezintă un pericol pentru România
Rusia este considerată principalul inamic al țării noastre sunt de părere 56,4% dintre români. Alți 8,6% indică Ungaria, 8,2% SUA, 6,6% China. Ucraina este văzută ca un potențial inamic doar de 4% dintre români. Asta în vreme ce 0,9% dintre cei întrebați văd în Germania un potențial inamic.
Un procent de 15,3% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Din cei chestionați în cadrul acestui sondaj INSCOP, 21,9% cred că Rusia reprezintă un pericol în foarte mare măsură, alți 34,9% în mare măsură. De partea cealaltă, 21,4% văd în Rusia un potențial inamic, în mică măsură, iar 18% în foarte mică măsură sau deloc. Ponderea non-răspunsurilor este de 3.9%.
În cazde război, dacă Romania ar fi atacată, 50,5% dintre români declară că ar lupta să-și apere țara. Alți 11,8% spun că s-ar ascunde până trece războiul. Iar 19,4% susțin că ar emigra. 5,6% declară că și-ar scoate un certificat medical ca să fie inapți de luptă, în vreme ce 4,7% ar alege altă variantă de scăpare. 8% dintre cei chestionați în acest sondaj INSCOP spun că știu sau nu răspund.
Vinovat pentru războiul din Ucraina este considerată Rusia, de 49,8% dintre români. Un procent de 14,6% menționează SUA, iar 8,8% Ucraina. Alții, într-un procent mult mai mic, 4,6% consideră NATO responsabil, iar 2,9% arată spre UE. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 19,4% dintre cei chestionați.
În noul sondaj INSCOP, 34,5% dintre respondenți sunt de părere că Ucraina va câștiga războiul. Pe de altă parte, 32,6% cred că Rusia va fi învingătoare, iar 32,9% nu știu sau nu răspund.
Majoritatea celor care au participat la sondaj INSCOP, 64,7%, sunt de acord că „pentru a se opri războiul, Rusia ar trebui să se retragă și să returneze Ucrainei teritoriile ocupate”. Alți 24,5% dintre cei chestionați sunt de părere că „pentru a se opri războiul, Ucraina ar trebui să facă anumite concesii Rusiei”. Un procent de 10,1% din totalul eșantionului nu poate aprecia, iar 0,7% nu răspunde.
Temeri cu privire la războiul din Ucraina
Rugați să indice care este cea mai mare temere privind războiul din Ucraina, 41.6% dintre respondenți menționează creșterea prețurilor și a costului vieții. Alți 23.9% se tem că Rusia va extinde războiul și va ataca NATO. Un procent de 19.5% declară că nu au nicio temere, iar 12.1% sunt îngrijorați de creșterea numărului de refugiați. Dintre cei chestionați 3% nu știu sau nu răspund.
Majoritatea românilor, 53,3%, se informează despre războiul din Ucraina de la televizor. Alți 16,5% urmăresc informațiile de pe rețelele sociale.
Spun că nu sunt interesați de subiect 11,7% dintre cei chestionați în acest sondaj INSCOP. Iar 9,9% își iau informațiile din ziare și site-uri internaționale. Doar 7.3% se informează din ziare și site-uri românești. Ponderea non-răspunsurilor la această întrebare este 1.3%.
Dintre românii chestionați, 29,8% consideră că informațiile despre războiul din Ucraina sunt în general corecte. Alți 42,1% sunt de părerea contrarie. Iar 20,8% declară că nu urmăresc evenimentele din Ucraina. Un procent de 7,3% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Sondaj INSCOP: Vinovatul pentru războiul din Gaza
Întrebați cine cred că este principalul vinovat de declanșarea conflictului din Gaza, 35.7% dintre respondenți indică Hamas. Alți 9,6% vorbesc despre SUA, iar 9% indică Israel. Un procent ceva mai mic, de 7.1% arată spre țările arabe și 6.6% spre Rusia.
Doar 4.2% dintre români cred că Iran este responsabil.
Aceasta în vreme ce 25,7% nu știu și 2,1% nu răspund la această întrebare.
Sondaj INSCOP, concluzii
George Scutaru, director general New Strategy Center a tras concluziile după cercetarea sociologică. În opinia sa, în ciuda valului masiv de dezinformare, românii nu cred că ieșirea din NATO sau UE este o opțiune. Iar acest lucru reprezintă un element important, pozitiv.
Pe de altă parte, arată Scutaru, în acest sondaj INSCOP se observă o diminuare a culpabilizării Rusiei pentru declanșarea războiului cu Ucraina. De asemenea, se constată un echilibru între cei care cred că Ucraina, respectiv Rusia, vor câștiga războiul. Această atitudine este determinată de percepția că ofensiva Ucrainei din acest an nu și-a atins obiectivele.
„Trebuie remarcat, ca aspect negativ, faptul că 35,5% dintre cei chestionați consideră că trimiterea de mai multe trupe ale NATO și SUA în Români ar supăra Rusia, un procent important, în timp ce 57,1% au o părere bună despre acest fapt, cam tot atâția cât privesc Rusia drept o amenințare la adresa României (56,4%). Merită de remarcat și faptul că doar 1 din 2 români și-ar apăra țara în cazul unui conflict, societatea fiind astfel împărțită clar asupra acestui subiect”, a explicat George Scurtaru.
Avertisment pentru decidenții politici
În opinia sa, cercetarea sociologică ar trebui să le dea de gândit politicienilor, dar și responsabililor militari. Este nevoie de campanii de informare prin care să li se explice românilor ce rol au trupele NATO și care este interesul României în susținerea Ucrainei.
„Toate aceste răspunsuri ar trebui să dea de gândit responsabililor politici și militari. Avem nevoie de campanii de informare care să explice românilor de ce sunt necesare trupe NATO în România, ce obligații avem în cadrul NATO și de ce este în interesul României să susțină Ucraina, pentru că alternativa de a-i avea vecini pe ruși, în cazul înfrângerii Ucrainei, este perspectiva cea mai sumbră pentru interesele de securitate ale României”, a subliniat Scutaru.