Se schimbă regulile la medicamentele pentru răceală din farmacii
- Iulia Moraru
- 4 decembrie 2023, 22:33
În ultima perioadă au apărut mai multe îngrijorări legate de efectele adverse pe care anumite medicamente de răceală le pot genera. Prin urmare, se vrea ca anumite schimbări să fie făcute în farmacii.
Anumite medicamente ce includ pseudoefedrină au fost subiectul unor propuneri de modificare în cadrul Comitetului PRAC, responsabil cu evaluarea riscurilor farmacovigilenței la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Propunerile vizează ajustări în informațiile asociate cu acestea.
Aceste recomandări sunt concepute pentru a promova o abordare mai eficientă și transparentă în privința siguranței utilizării acestor medicamente.
Luarea acestei decizii a survenit într-un moment în care îngrijorările cu privire la siguranța acestor medicamente pentru răceală ce conțin pseudoefedrină au crescut, în special în legătură cu posibilele efecte secundare neurologice și cardiace.
Cum se vor modifica terapiile cu medicamente pentru răceală
În februarie, Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o analiză detaliată a medicamentelor decongestionante utilizate în tratamentul răcelii și gripei.
Această inițiativă a fost generată de rapoarte privind apariția afecțiunilor vasculare cerebrale la unii pacienți care au utilizat medicamente conținând pseudoefedrină.
Scopul revizuirii este de a asigura o evaluare comprehensivă și precisă a riscurilor asociate acestor medicamente. Dar și de a identifica eventuale măsuri suplimentare de siguranță necesare pentru a proteja sănătatea pacienților.
Principalele preocupări se concentrează pe posibilitatea apariției sindromului encefalopatiei posterioare reversibile (PRES) și sindromului de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS). Două afecțiuni asociate cu modificări ale vaselor de sânge din creier.
Unele tratamente pot pune viața pacienților în pericol
Pacienții afectați de PRES și RCVS pot experimenta o reducere a fluxului sanguin către creier (ischemie). Asta poate duce în unele situații la complicații semnificative, până la punerea în pericol a vieții.
Printre simptomele des întâlnite asociate cu aceste afecțiuni se numără dureri de cap, greața și convulsiile.
Pseudoefedrina este administrată prin ingestie. Substanța este folosită individual sau în asociere cu alte medicamente pentru a trata congestia nazală apărută în caz de infecții virale, gripă sau alergii.
Substanța acționează prin activarea terminațiilor nervoase pentru a elibera noradrenalina, o substanță chimică care induce vasoconstricție (îngustarea) a vaselor de sânge.
Prin aceasta, se reduce cantitatea de lichid eliberată din vasele sanguine, ceea ce duce la diminuarea edemului și la o producție mai redusă de mucus la nivelul mucoasei nazale.
Aceste medicamente cu pseudoefedrină sunt autorizate în diferite state cu UE
Produsele medicamentoase ce conțin pseudoefedrină sunt asociate cu un risc recunoscut de evenimente ischemice cardiovasculare și cerebrovasculare, incluzând reacții adverse care implică ischemie la nivelul inimii și creierului, cum ar fi accident vascular cerebral și infarct miocardic.
Informațiile privind aceste riscuri sunt deja incluse în detaliile produselor medicamentoase, având scopul de a diminua aceste posibile pericole.
În diverse țări membre ale Uniunii Europene, medicamentele ce includ pseudoefedrină sunt autorizate, putând să conțină pseudoefedrină ca ingredient singular sau în asociere cu alte substanțe active.
Aceste medicamente sunt destinate tratării simptomelor asociate cu răceala și gripa, precum migrenele, febra, durerea sau rinita alergică (inflamația căilor nazale) la persoanele care suferă de congestie nazală.