Tradiții și obiceiuri fascinante de Anul Nou în Maramureș

Tradiții și obiceiuri fascinante de Anul Nou în Maramureș Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou. Sursa foto: alpina.ro

Tradiții și obiceiuri de Anul Nou în Maramureș. Perioada sărbătorilor de iarnă este încărcată de tot felul de ritualuri în satele maramureșene şi sunt păstrate cu sfințenie.

Tradiții și obiceiuri de Anul Nou în Maramureș. Printre cele mai importante obiceiuri este strigatul peste sat. De Anul Nou, două cete se adună pe două dealuri de la marginea satului şi între ele începe un dialog.

Tradiții și obiceiuri de Anul Nou în Maramureș

Maramureșul are viața rurală neschimbată, obiceiurile țăranilor români și modul lor de viață este aproape intact. Perioada sărbătorilor de iarnă este  încărcată de tradiţii şi obiceiuri. Credinţele populare mustesc de semnificaţii. Iar în satele din Maramureş sunt păstrate cu sfinţenie.

Strigatul peste sat este unul din obiceiurile la care maramureşenii nu renunţă şi, chiar dacă sunt puţine locurile unde se mai practică, în unele sate, acest obicei a început să fie pus în scenă de Anul Nou, pentru siguranţa că nu se va pierde.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obiceiuri de Iarna in Maramures -

Tradiții. Sursa foto: maramures.org.

”Strigatul peste sat”, are un rol asemănător cu cel al unei instanţe. De Anul Nou, două cete se adună pe două dealuri de la marginea satului şi între ele începe un dialog. Sunt anunţate diferite evenimente sociale, neplăcute, ce au avut loc peste an. Rolul celor ce strigă peste sat este, practic, de a sancţiona abaterile de la conduita etico-civică ţărăneacă.

Porţile furate la miezul nopţii, pentru ca trecerea anului să fie liberă

Tradiții și obiceiuri de Anul Nou: Alte obiceiuri din noaptea dintre ani vorbesc despre semnificaţii precum înnoirea, purificarea, alungarea spiritelor rele ori sporirea roadelor şi alungarea bolilor. În noaptea de Anul Nou se îngroapă anul vechi. Se sting luminile şi se trag clopotele.

În această noapte se fură porţile, pentru că poarta eliberează un spaţiu şi la ora 00.00 fix se fură porţile din sat, pentru ca trecerea anului să fie liberă. Şi cu porţile furate, pe Valea Cosăului spre exemplu, se închidea drumul, ca să oprească fetele să se mărite în alte sate. Erau închise drumurile simbolic, pentru ca ele să rămână în sat. Şi băieţii de asemenea. Se practica un fel de rit al drumurilor închise, cu porţile furate. Tot în acest scop se lega drumul cu o sfoară sau un lanţ.

Sursa foto: maramures.org.

Jocul Moșilor este un alt obicei de iarnă maramureșean dedicat doar tinerilor. Acesta este un dans arhaic care se dansează în casele în care sunt fete de măritat. Dansatorii poartă măști colorate, confecționate din lemn, piei de animale pe cap și sunt îmbrăcați cu piei de oaie neprelucrate pentru a nu fi recunoscuți. Costumul este astfel alcătuit încât să sugereze prezența moșilor, a strămoșilor chemați, conform tradiției, să îndrume tinerii care se află la începutul vieții de adult. Obiceiul Jocului Moșilor se desfășoară, de obicei, în perioada dintre Crăciun și Anul Nou și este unul dintre cele mai vechi jocuri tradiționale de iarnă din Maramureș.

Tradiții și obiceiuri: Umblatul cu Capra

Un alt obicei din perioada sărbătorilor de iarnă, prezent și în Maramureș, este umblatul cu „Capra”. Acesta este de fapt un ritual, un dans popular menit să aducă rodnicie în anul ce urmează. Participanții la spectacol se îmbracă în costume naționale și poartă măști cu diverse personaje precum: capre, ciobani, țigani, moși sau draci.

Personajele scenetei muzicale, alături de lăutari, merg din casă în casa și strigă „Primiți cu capra?”. Apoi, jocul „caprei” se desfășoară sub forma unei scenete comice ce prezintă târguiala dintre un vânzător și un cumpărător.

Traditii de iarna: Craciunul si Anul Nou in Maramures

Traditii în Maramureş. Sursa foto: maramures.org.

O altă tradiţie: Brondoșii

Traditii în Maramureş: Brondoșii. Este un obicei de iarnă întâlnit doar în orașul Cavnic, între Crăciun și Anul Nou, fiind unic în Maramureș. Brondoșii sunt tineri îmbrăcați în costume tradiționale, iar pe cap poartă măști confecționate din piei de oaie sau de capră și la brâu au o curea pe care sunt prinși foarte mulți clopoței.

Potrivit semnificației străveche a obiceiului, brondoși trebuie să alerge pe străzile orașului pentru a alunga spiritele rele, având rolul de purificare a spațiului. Tradiția locului spune că dacă te întâlnești pe stradă cu brondoșii îți va merge mai bine în anul următor.