Înregistrarea locuinței în cartea funciară. Noi obligații intră în vigoare

Înregistrarea locuinței în cartea funciară. Noi obligații intră în vigoare Sursa Foto: Arhiva EVZ

Înregistrarea sau modificarea înregistrării în cartea funciară depinde, începând cu această lună, de existența unei polițe de asigurare obligatorie a locuinței (polița PAD).

Legea 260/2008 a fost modificată începând cu această lună de Legea 115/2023. Mai concret, la articolul zece din lege este menționat că „pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciară, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței”.

Înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară este condiționată de existența unui contract PAD

Cartea funciară conține informații despre imobile, mai precis, reflectă situația juridică a unui imobil. În cartea funciară se găsesc informații tehnice legate de un imobil (număr de camere, suprafețe etc.), de proprietarii acestuia și de sarcinile ce-l vizează (ipoteci, somații, sechestre etc.).

Înainte de modificarea recentă, Legea 260/2008 stabilea la articolul zece că persoana care devenea proprietară a unei locuințe neasigurate era obligată să încheie un contract PAD pentru aceeași locuință, în termen de cinci zile lucrătoare de la data autentificării titlului de proprietate.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, sumele asigurate vor fi exprimate în lei, nu în euro, ca până acum.

Asigurare locuințe

Cresc prețurile pentru asigurarea obligatorie a locuinței

Mai exact, prima anuală deasigurare a unei locuințe de tip A este acum în valoare de 130 de lei. În trecut, această primă avea valoarea de 20 de euro, adică aproximativ 100 de lei.

Locuințele de tip A sunt cele cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn. Se aplică și pentru locuințele cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/ sau chimic, potrivit definiției din Legea 260/2008.

S-a mai stabilit de curând și că proprietarii imobilelor încadrate la clasa I de risc seismic pot încheia contracte de asigurare pentru aceste clădiri. Locuințele din aceste clădiri pot fi asigurate acum doar facultativ, cea obligatorie nefiind disponibilă pentru aceste clădiri.

Noua asigurare PAD va putea fi încheiată pe o perioadă mai lungă de timp

Noile asigurări pot fi încheiate pe perioade mai lungi de un an, dar numai în multiplu de 12 luni. Locuințele pot fi asigurate și pe cinci sau zece ani, de exemplu, cu plata anuală a primei de asigurare.

În cazul vânzării unei locuințe asigurate, contractul PAD rămâne valabil până la data trecută în document. Beneficiarul noii asigurări va fi noul proprietar.

Amenzile contravenționale pentru neasigurarea locuințelor se vor duce integral la bugetul autorităților locale. Măsura are scopul de a încuraja verificarea acestor locuințe și aplicarea măsurile necesare în cazul în care nu se respectă legea.