Belgienii de la WDP vor să cumere Compelxul Doraly

Belgienii de la WDP vor să cumere Compelxul Doraly sursă foto: Doraly.ro

Una dintre cele mai bogate familii din Belgia și-a anunțat intenția de a cumpăra primul en-gros din România, Expo Market Doraly. Tranzacția ar urma să fie finalizată în 2024 după ce primește avizul CSAT.

Tranzacția devine una dintre cele mai mari din istoria pieței locale, asta în cazul în care dezvoltatorul belgian WDP va achiziționa centrul situat în estul Capitalei. În prezent Expo Market Doraly se întinde pe o suprafața de aproximativ 10.0000 de metri pătrați.

Centrul Expo Market Doraly vândut pe 100 de milioane de dolari

WDP a anunțat că demarat procedurile pentru majorarea capitalului, capital care ar urma să finanțeze o serie de investiții, printre care și extinderea pe piața din România. WDP urmărește să-și dubleze investițiile în acest an, prognozate la aproximativ 440 de milioane de euro. Obiectiv realizabil printr-un plasament privat accelerat de noi acțiuni, cu investitori internaționali și instituționali.

Potrivit antreprenorului Gheorghe Iancu, pentru achiziția complexului comercial Expo Market Doraly belgienii vor plăti aproximativ 100 de milioane de euro. În scenariul în care tranzacția se finalizează, achiziția devine una dintre cele mai scumpe vânzări din istoria pieței locale.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urmă cu trei ani portalul Profit.ro anunța vânzarea complexului comercial Doraly, însă pandemia a împiedicat finalizarea procesului. Tranzacționare complexului face parte din strategia inclusă în contractul de vânzare încheiat între HSBC și familia Iaciu, proprietarii centrului comercial Doraly.

Belgienii au nevoie de avizul CSAT

Proprietari români ai Expo Market Doraly au inițiat ceea ce experții numesc procesul ”due diligence”. Adică, o analiză detaliată a afacerii din punct de vedere juridic, financiar, comercial, operațional și tehnic. În cazul în care procesul va cunoaște finalitatea, va fi prima achiziție pe care WDP o face pe sectorul de retail. Activitatea belgienilor fiind concentrată în mare parte în jurul proprietăților industrial-logistice.

Potrivit surselor portalului amintit, pentru finalizarea tranzacției ar fi necesar avizul CSAT (Consiliului Suprem de Apărare a Țării), fapt ce va face ca tranzacție să fie finalizată în 2024. De menționat este faptul că tranzacțiile mai mari de 2 milioane de euro încheiate cu investitori din afara UE au nevoie de avizul CSAT.

Tranzacțiile mai mari de 2 de milioane de euro au nevoie de avizul CSAT

sursă foto: Arhiva EvZ

Expo Market Doraly se întinde pe o suprafață de 28 de hectare

Compania WDP este administrată de o familia din Belgia. Însă 4,56% din acțiuni sunt deținute de entități afiliate grupului american BlackRock. Merită menționat faptul că veniturile generate de închirierea Expo Market Doraly au crescut până la o cifră de afaceri de 15,7 milioane de euro. Ceea ce se traduce printr-un profit net de 5,5 milioane de euro.

Administratorii complexului Expo Market Doraly sunt familia Iaciu și InfraRed Capital Parners. Centrul se întinde pe o suprafață de 28 de hectare. Terenul este evaluat la 54 de milioane de euro. Iar clădirile ridică valoarea complexului la 60 de milioane de euro, potrivit Profit.