Se repetă scenariul Wuhan? OMS spune că virusul respirator din China pare mai puțin periculos

Se repetă scenariul Wuhan? OMS spune că virusul respirator din China pare mai puțin periculos Sursa foto: Photo 174582066 © Kittichai Boonpong | Dreamstime.com

Numărul virozelor respiratorii din China, din această perioadă, nu se compară cu cel dinainte de pandemia de coronavirus, din 2019. Reprezentanții OMS dau semne de relaxare și spun că datele nu arată că ar fi vorba despre un virus nou.

Virusul respirator din China nu pare a fi nou, în ciuda numărului mare de îmbolnăviri din ultima perioadă. Oficialii OMS susțin că numărul îmbolnăvirilor este mai redus decât în perioada pandemiei. Ipoteza pe care o iau în calcul aceștia ar fi că numărul ridicat de îmbolnăviri se datorează copiilor expuși la virusul.

Virusul respirator nu pare foarte periculos

Reprezentanții OMS dau semne de relaxare în ceea ce privește numărul mare de cazuri de viroze respiratorii înregistrate în China comunistă. Din datele analizate reiese că sunt mai puține îmbolnăviri provocate de virusul respirator decât în perioada dinainte de pandemie. Opinia a fost prezentată de Maria Van Kerkhove, director interimar al departamentului de pregătire și revenire a epidemiilor și pandemiilor din cadrul OMS.

„Am întrebat despre comparații înainte de pandemie. Iar valurile pe care le văd acum vârful nu este la fel de mare ca tot cee ace am văzut în 2018 – 2019. Acesta nu este un indiciu al unui agent pathogen nou. Acest lucru este de așteptat. Cu asta s-au confruntat cele mai multe țări în urmă cu un an sau doi”, a declarat Maria Van Kerkhove.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialul OMS crede că numărul în creștere se datorează copiilor care intră în contact cu virusul. Or, în anii de restricții Covid, copiii au fost protejați de virus.

Explicațiile oferite de China

Virusul respirator care a dus la creșterea numărului de îmbolnăviri a făcut subiectul unor explicații a oficialilor chinezi. Aceștia pun valul de boli respiratorii acute pe seama circulației simultane a mai multor tipuri de agenți patogeni.

Explicația vine din partea purtătorului de cuvânt al Comisiei Naționale de Sănătate din China Mi Feng.

Săptămâna trecută OMS a cerut Chinei mai multe informații despre virusul respirator. Oficialii organizației au dorit să știe care este cauza numărului mare de îmbolnăvii din țară.

Virusul respirator umple spitalele

Spitalele din Beijing şi din nordul Chinei se confruntă cu o creştere a numărului de copii internați cu boli respiratorii. Situația stârnește îngrijorare dat fiind că este prima iarnă de la relaxarea restricțiilor din pandemia COVID-19, relatează CNN şi Reuters.

Un oficial de la Spitalul de Pediatrie din Beijing a declarat că media pacienților consultați zilnic ajunge la 7.000. Ceea ce depășește cu mult capacitatea spitalului. În aceste condiții au apărut îngrijorări legate de virusul respirator care face ravagii în rândul celor mici.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea numărului de boli respiratorii în China.

„OMS a trimis o solicitare oficială Chinei pentru informaţii detaliate în legătură cu o creştere a bolilor respiratorii şi a focarelor de pneumonie semnalate la copii”, se arată într-un comunicat publicat de OMS.