Luni, președintele Consiliului European, Charles Michel, va face o vizită oficială în Ungaria, unde se va întâlni cu premierul Viktor Orban. Așa a anunțat purtătorul său de cuvânt pe X.
Vizita vine în contextul în care liderul ungar, cunoscut pentru naționalismul său, a fost acuzat că ar intenționa să blocheze ajutorul european pentru Ucraina, vecina sa, la summitul din decembrie. Motivul ar fi să obțină fonduri pentru propria țară.
Ucraina, care se confruntă cu agresiunea Rusiei, așteaptă sprijin militar suplimentar din partea blocului, cu care speră să înceapă negocieri de aderare la summit.
Motivul vizitei
Dar Ungaria, cel mai apropiat aliat al Rusiei dintre cele 27 de state membre ale UE, a pus numeroase obstacole.
Săptămâna trecută, Orban i-a trimis o scrisoare lui Michel, cerând o “discuție urgentă” despre strategia globală a blocului față de Ucraina.
„Consiliul European nu este în măsură să ia decizii cheie privind garanțiile de securitate sau sprijinul financiar suplimentar propuse pentru Ucraina, să aprobe consolidarea regimului de sancțiuni al UE sau să cadă de acord asupra viitorului procesului de extindere, dacă nu se găsește un consens asupra strategiei noastre viitoare față de Ucraina”, a scris el în scrisoarea sa din 16 noiembrie.
Joi, Ungaria a primit aprobarea de a primi un avans de 900 de milioane de euro din partea UE, ca parte a unui fond de redresare post-pandemică de 10,4 miliarde de euro.
Viktor Orban, Facebook
La mijloc sunt fondurile europene
Dar eliberarea celei mai mari părți a acestor bani a fost suspendată până când Budapesta va îndeplini mai multe condiții legate de statul de drept. Orban, care a intrat de multe ori în conflict cu Bruxellesul pe tema presupusului declin democratic al guvernului său și a încercărilor de a reforma politicile de azil ale UE, a lansat recent o campanie publică ostilă comisiei.
Pe lângă înghețarea miliardelor din fondul de redresare post-pandemică, Bruxellesul a blocat 22 de miliarde de euro din fonduri separate de coeziune pentru Ungaria, până când aceasta va putea demonstra că a luat măsuri pentru a asigura independența judecătorilor, drepturile minorităților LGBTIQA+ și independența mediului academic.
Ungaria a adoptat unele modificări pe care le susține că satisfac cerințele legate de justiție, în încercarea de a primi 13 miliarde de euro din acei bani, potrivit Barrons, care citează AFP.