Pământul, amenințat de „ucigașii de planete”. NASA încearcă să-i identifice

Pământul, amenințat de „ucigașii de planete”. NASA încearcă să-i identificeAsteroidul Bennu.Sursa Foto: Arhiva EVZ

Telescoapele spațiale se află la sute de kilometri de Pământ. Acestea folosesc senzori în infraroșu care permit detectarea căldurii emise de obiectele spațiale necunoscute.

ESAUrmătoarea generație de telescoape spațiale ar putea fi cea mai bună formă de apărare împotriva unui potențial dezastru provocat de acești „ucigași de planete”. NASA încearcă în acest moment să identifice un număr cât mai mare din aceste obiecte.

Asteroizii cu potențial mare de distrugere sunt porecliți uneori „ucigași de planete” de NASA

În dimineața zilei de 15 februarie 2013, un meteorit de dimensiunea unui tir a sărit din direcția răsăritului de soare și a explodat formând minge de foc deasupra orașului Celiabinsk în Rusia. Strălucind pentru scurt timp mai tare decât Soarele, meteoritul a explodat la 22 de kilometri deasupra pământului cu o energie de 30 de ori mai mare decât cea degajată de bomba care a distrus Hiroshima.

Explozia a distrus geamurile a peste 7.000 de clădiri, i-a orbit temporar pe pietoni, a produs arsuri instantanee de la radiațiile ultraviolete și a rănit peste 1.600 de persoane. Din fericire, nimeni nu a murit.

Meteoritul de la Celiabinsk este considerat cel mai mare obiect spațial natural care a intrat în atmosfera Pământului. Totuși, niciun observator de pe Pământ nu l-a putut detecta. Venind din direcția Soarelui, asteroidul a rămas ascuns în cel mai mare punct orb al nostru până când a fost prea târziu. Evenimentul a fost cel mai mare de acest fel din ultimii 100 de ani.

Evenimente precum cel de la Celiabinsk sunt, din fericire, neobișnuite

Roci de dimensiunea acelui meteorit, cu un diametru aproximativ de 20 de metri, pătrund în atmosfera Pământului cam o dată la fiecare 50 – 100 de ani, potrivit unei analize realizate de Agenția Spațială Europeană (ESA).

Asteroizii mai mari lovesc încă și mai rar. Până acum, astronomii de la NASA și alte agenții au detectat orbitele a peste 33.000 de asteroizi din apropierea Pământului. Au descoperit că niciunul nu amenință planeta noastră pentru cel puțin 100 de ani de acum încolo.

Dar nu poți calcula riscul unui asteroid pe care nu îl poți vedea. Se pare că ar exista mii de astfel de exemple. Din păcate, unele dintre ele destul de mari încât să poată distruge orașe întregi.

NASA

Acești asteroizi se mișcă pe traiectorii imposibil de detectat în jurul stelei noastre

Această posibilitate sumbră i-a motivat pe astronomi să găsească cât mai mulți dintre asteroizi ascunși ai Sistemului Solar:

„Cel mai problematic obiect este acela pe care nu îl poți vedea”, a spus Amy Mainzer profesor de științe planetare la Universitatea din Arizona.

Odată ce știm de ei, asteroizi pot fi monitorizați sau detectați:

„Dacă putem afla ce este acolo afară, atunci putem avea o estimare mult mai bună a adevăratului risc.” La fel ca toți asteroizii, cei mai mulți dintre cei care nu au putut fi încă detectați nu sunt destul de mari. Atunci când intră în atmosfera Pământului, ard complet”, mai spun cercetătorii.

„Cel mai problematic obiect este acela pe care nu îl poți vedea”, arată cercetătorii NASA

Din păcate, există, însă destui asteroizi nedescoperiți. Aceștia ar putea avea peste 140 de metri în diametru. Asta înseamnă că dacă ar lovi Pământul, aceștia ar provoca distrugeri catastrofale:

„Credem că am găsit aproximativ 40% dintre acești asteroizi în jurul valorii de 140 de metri”, a spus Mainzer.

Potrivit estimărilor NASA, mai rămân în jur de 14.000 de asteroizi nedescoperiți. Ar putea există și obiecte mult mai mari care se ascund în spatele razelor Soarelui. Măsurând peste 1 kilometru în diametru, acești „ucigași de planete” sunt capabili să producă destulă distrugere pentru a duce la extincție.