Proteste în Spania după amnistierea activiștilor pentru independența Cataloniei
- Julieta Savitchi
- 18 noiembrie 2023, 22:21
Cel mai mare protest din Spania împotriva amnistierii activiștilor pentru independența Cataloniei a atras sâmbătă circa 170.000 de participanţi.
Separatiştii catalani, amnistiaţi. Aproximativ 170.000 de oameni au mărşăluit sâmbătă prin Madrid. Ei au fluturat steaguri spaniole. Este cel mai mare protest de până acum împotriva legii privind amnistierea separatiştilor, transmite Reuters.
Separatiştii catalani au asigurat victoria socialiştilor în schimbul amnistiei
Manifestaţia de sâmbătă este cea mai recentă dintr-o serie de proteste din oraşele din Spania împotriva amnistiei. Protestul a avut loc la două zile după ce premierul socialist al Spaniei, Pedro Sanchez, a câştigat un mandat de patru ani. El a câştigat cu sprijinul partidelor naţionaliste catalane şi basce, în schimbul acceptării legii.
Ţinând pancarte pe care scria ,,Trădătorul Sanchez” şi ,,Nu vindeţi Spania”, protestatarii au demonstrat împotriva legii. Patru asociaţii judiciare, partide politice de opoziţie şi lideri de afaceri au declarat că legea amnistiei pentru separatiştii catalani ameninţă statul de drept şi separarea puterilor.
Autorităţile estimează numărul manifestanţilor la 170.000.
Ce prevede amnistia promisă de socialiştii spanioli
Alberto Nunez Feijoo, liderul Partidului Popular de opoziţie, conservator, şi Santiago Abascal, liderul partidului de extremă dreapta Vox, au participat la marşul organizat de grupuri civile.
Amnistia va acoperi aproximativ 400 de persoane implicate în acţiunea de independenţă care a ajuns la apogeu în 2017. Aceasta îi priveşte pe separatişti, dar şi pe poliţiştii implicaţi în ciocniri cu activişti.
Referendumul pentru independenţă a fost declarat ilegal de către tribunale. El a dus la cea mai gravă criză politică a Spaniei din ultimele decenii.
Amnistia pentru separatiştii catalani, cea mai mare din Spania
Amnistia pentru separatiştii catalani va fi cea mai mare din Spania de la amnistia generală din 1977 pentru crimele comise în timpul dictaturii lui Francisco Franco. Totodată, este şi prima lege de amnistie aprobată în Uniunea Europeană din 1991.
Sanchez, care a câştigat joi un vot parlamentar pentru formarea unui nou guvern, cu 179 de voturi pentru şi 171 împotrivă, a apărat legea. El a spus că amnistia pentru separatiştii catalani ar ajuta la calmarea tensiunilor din Catalonia.
Protestatarii, inclusiv grupurile neonaziste, au organizat demonstraţii zgomotoase în faţa sediului socialist din Madrid timp de 15 nopţi consecutiv, de când a fost anunţat acordul.
Au existat ciocniri cu poliţia care au dus la rănirea unor poliţişti şi demonstranţi, dar în general protestele au fost paşnice.