Cucerirea Craiovei de către Puterile Centrale în Primul Război Mondial

Cucerirea Craiovei de către Puterile Centrale în Primul Război Mondial

Cucerirea Craiovei de către Puterile Centrale în Primul Război Mondial. Ce s-a mai petrecut în contextul ocupării Craiovei de către trupele germane și austro-ungare?

Cucerirea Craiovei de către Puterile Centrale în Primul Război Mondial. Ce s-a mai petrecut în contextul ocupării Craiovei de către trupele germane și austro-ungare?

Primul Război Mondial  - Oltenia cade în mâinile Puterilor Centrale

Oltenia a căzut în fața Puterilor Centrale, de pe două direcții. Prima, a fost de pe Defileul Jiului, zona trecătorii Lainici. Pe aici, trupele austro-ungare s-au revărsat ca un puhoi în ciuda dârzei rezistențe a Armatei Române. În acest context, rănit în timpul unei inspecții pe front, generalul Ioan Dragalina moare la Spitalul Militar din București. Azi, o cruce de pe Defileul Jiului amintește locul unde mașina generalului a fost atacată de inamic.

O a doua direcție, a fost dinspre Cerna-Dealul Moșului-Orșova. Și azi sunt străzi care amintesc de „Eroii de la Cerna” sau „Eroina de la Jiu”.

Ne puteți urmări și pe Google News

La 8/21 noiembrie 1916, Craiova cădea în mâinile austro-ungarilor și germanilor, veniți dinspre Filiași și Târgu Cărbunești. Notabilitățile Craiovei se retrăseseră deja spre București și mulți vor pleca apoi la Iași. Comandatura germană se va instala în cel mai frumos palat craiovean, Palatul Michail. Ioan C. Michail plecase și el la Iași. Mult timp, s-a ținut de germani, ca să-i dea înapoi tablouri și argintărie, mobilă, furate din Palat. În Germania, au fost anchete.

La 10/23 noiembrie 1916, în satul Prunaru, comuna Robănești cavaleria română șarjează puternic și oprește artileria germană și avangarda pe moment. Mackensen este impresionat și pe unul dintre ofițerii răniți îl duce cu automobilul lui la Spitalul Militar German din Craiova. Olga Gigurtu, soția generalului Gigurtu șialte femei celebre din Craiova patronează spitale de campanie pentru răniți. În subteran, ele conduc rețeaua de spionaj a Armatei Române în Craiova.

8/21 noiembrie 1916 - Moare Franz Joseph - Primul Război Mondial rămâne fără liderul care l-a declanșat

Franz Joseph domnise din 1848 la Viena. Conimțise în 1860, la un regim liberal, care dăduse românilor ardeleni o dietă la Sibiu. A bătut palma apoi cu Andrassi Gyla, fost revoluționar anti-habsburgic și a creat Austro-Ungaria.

Franz Joseph a cunoscut Oltenia. Venea la Herculane, stațiunea pe care a iubit-o și a dezvoltat-o care era nu departe de granița cu Mehedințiul, la Vârciorova. Evident, la Herculane, venea la băi toată protipendada Olteniei.

Carol de Habsburg, căsătorit cu Zita, nepot, moștenitor desemnat după moartea arhiducilor Rudolf și Franz-Ferdinand, va vedea cum imperiul clădit și susținut timp de decenii (circa 68 de ani) prăbușindu-se.

Sursa foto: Craiova de Ieri