Război în Ucraina, ziua 620. Conflictul din Orientul Mijlociu deturnează atenția, se plânge Zelenski
- Julieta Savitchi
- 5 noiembrie 2023, 06:29
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că războiul din Orientul Mijlociu „deturnează atenţia” de la Ucraina.
Războiul din Orientul Mijlociu. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că actualul conflict dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas „a deturnat atenţia" de la războiul dintre Ucraina şi Rusia, informează AFP.
„Este evident că războiul din Orientul Mijlociu. Acest conflict deturnează atenţia", a afirmat Volodimir Zelenski. Declaraţia a fost făcută în timpul unei conferinţe de presă susţinută la Kiev alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Noi am mai fost în situaţii foarte dificile, atunci când nu exista aproape nicio focalizare asupra Ucrainei", a subliniat Zelenski. Deşi s-a arătat îngrijorat, Zelenski şi-a exprimat convingerea că Ucraina „va depăşi această provocare".
Totodată, preşedintele ucrainean a contestat sâmbătă că războiul dintre ţara sa şi Ucraina se află într-un „impas". Reacţia vine după ce un comandant ucrainean de rang înalt a afirmat săptămâna aceasta că cele două armate se află în capcana unui război de uzură şi de poziţii.
„A trecut timp şi oamenii sunt obosiţi. Însă noi nu suntem într-un impas", a afirmat Zelenski.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns sâmbătă la Kiev într-o vizită care nu fusese anunţată oficial.
Preşedintele Putin încearcă să profite de războiul din Orientul Mijlociu
Preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să profite de războiul din Orientul Mojlociu pentru a reduce sprijinul Occidentului pentru Ucraina. Forţele ruse vor câştiga războiul dacă SUA vor înceta să sprijine Kievul. Despre aceasta a atenţionat marţi şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken. De aceeaşi părere este şi secretarul american al apărării, Lloyd Austin. Declaraţiile au fost făcute în timpul unei audieri în cadrul unei comisii din Senatul SUA, consacrată ajutorului pentru Ucraina şi Israel.
Susţinătorii Ucrainei, în special SUA, reiterează că ei vor asigura ajutorul militar şi financiar pentru Kiev până la înfrângerea Rusiei.
Promisiunea lui Biden pusă în pericol de republicani
Washingtonul este cel mai important furnizor de ajutor militar pentru Ucraina. A alocat în acest scop zeci de miliarde de dolari după declanşarea invaziei ruse, în februarie 2022.
Însă promisiunea preşedintelui democrat Joe Biden de a continua să sprijine financiar Ucraina este pusă în pericol de opoziţia republicanilor faţă de acest ajutor.
Blinken a afirmat că orice oprire a ajutorului american pentru Ucraina ar risca să încurajeze alte ţări să facă la fel.
„Mesajul pe care aceasta l-ar trimite (…) fiecăreia dintre aceste ţări este acela să SUA e pe cale să abandoneze nava. Și atunci de ce să nu facem acelaşi lucru”, a subliniat Blinken.