Serviciul militar în România. Angel Tîlvăr, despre introducerea stagiului obligatoriu în armată

Serviciul militar în România. Angel Tîlvăr, despre introducerea stagiului obligatoriu în armatăSursa foto: EVZ

Serviciul militar ar putea deveni obligatoriu pentru bărbații din România, în caz de război. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, susține că românii au dreptul și obligația, prin Constituție, să lupte pentru apărarea țării, în cazul unui conflict.

Serviciul militar în România este voluntar, bazat pe soldați de carieră, însă armata nu are suficiente resurse pentru a face față unui eventual conflict. de acest lucru s-au îngrijit și se îngrijesc politicienii români, de 30 de ani încoace. Războiul din Ucraina și amenințarea extinderii conflictului pune probleme serioase autorităților. Unii vorbesc despre serviciul militar obligatoriu menit să ducă la extinderea bazei de rezerviști apți în caz de nevoie.

În acest context, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr face apel la Constituție. El spune că toți românii au dreptul, dar și obligația, de a-și apăra țara în caz de necesitate. Este greu de spus, însă, câți câți români chiar cred în acest lucru și ar da curs unui apel la mobilizare din partea politicienilor. Cu atât mai mult cu cât, în ciuda a ceea ce spune Constituția, aceștia lucrează mai ales în propriul interes, iar nu al majorității.

Angel Tîlvăr a dat răspuns unei întrebări venite din partea unui deputat, Dumitru Viorel Focșa. Acesta a dorit să știe dacă va fi reintrodus serviciul militar obligatoriu. În prezent, armata caută soluții pentru a crește numărul militarilor activi. Însă, în ciuda ofertelor, puțini tineri sunt interesați de o carieră sub arme.

Ministrul Apărării spune că o decizie de suspendare pentru serviciul militar obligatoriu funcționează doar pe timp de pace. În caz de război, Ministerul Apărării nu exclude chemarea la arme a tuturor bărbaților încorporabili.

Angel Tilvar despre introducerea serviciului militar obligatoriu

Angel Tîlvăr Sursa: Facebook

Serviciul militar obligatoriu pentru români

Ministrul Angel Tîlvăr spune că cetățenii au „dreptul și obligația să apere România”, așa cum politicienii, completăm noi, au obligația să lucreze în interes public. În realitate, politicienii nu-și îndeplinesc obligațiile constituționale decât în cazuri excepționale. Ce șanse sunt, însă, ca serviciul militar să devină obligatoriu.

„Preluând modelul juridic al unor țări membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, România a suspendat, începând cu anul 2007, serviciul militar obligatoriu pe timp de pace, fiind prevăzută posibilitatea chemării sub arme, pe timpul stării de asediu, la mobilizare sau la război, a cetățenilor bărbați, care îndeplinesc criteriile de recrutare – încorporare”, a arătat Angel Tîlvăr.

Potrivit spuselor sale, suspendarea stagiului militar obligatoriu funcționează doar pe timp de pace. În cazul unui război, românii ar urma să efectueze serviciul militar obligatoriu.

„Suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu nu excedează prevederilor art 55 din Constituție, republicată, potrivit cărora cetățenii au dreptul și obligația să apere România, îndeplinirea îndatoririlor militare urmând a fi stabilite prin lege organiză”, se arată în documentul semnat de Angel Tîlvăr.

Serviciul militar la Ministerul Apărării

Armata romana Sursa foto: MaPN

MApN vrea să modifice legea

Potrivit sursei citate, Legea nr 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, stabilește situațiile în care serviciul militar devine obligatoriu. Iar pentru îndeplinirea serviciului, centrele militare procedează la încorporarea cetățenilor. Perioadele de încorporare sunt stabilite de Statul Major al Apărării.

Angel Tîlvăr susține că MApN propune modificare a legii 446/2006, prin introducerea unei noi categorii de militar, soldat/gradat voluntar în termen. În prezent, voluntarii pot avea doar statut de personal militar în rezervă, distinct față soldații și gradații profesioniști în activitate.

Rezerviștii trebuie să fie prezenți în unitatea la care sunt arondați doar în perioadele de instruire și de îndeplinire a misiunilor. În afara acestor perioade de activitate, ei sunt plătiți cu un procent din solda de funcție. În România, însă serviciul militar nu este obligatoriu,

Conform datelor oficiale, armata română are 67.000 de militari activi și aproximativ 50.000 de rezerviști. Este o armată destul de mică, raportat la o populație de 18 milioane de locuitori. În schimb, pentru serviciul militar (fit for service), pot fi atrași în jur de 7.8 milioane de bărbați.

România are nevoie de soldați

Ministerul Apărării încearcă să aducă mai mulți voluntari în rândul personalului militar activ. O astfel de măsură este necesară în vederea completării unităților militare, în caz de mobilizare la război.

„Având în vedere că această categorie de personal este o alternativă viabilă privind completarea unităților militare la mobilizare și război cu personalul instruit, la nivelul Ministerului Apărării Naționale s-au inițiat demersuri în scopul creșterii atractivității executării acestui serviciu militar, având ca scop final ca în urma campaniilor de recrutare și selecție posturile alocate să fie ocupate într-un procent cât mai mare”, a mai arătat Angel Tîlvăr.

Dintre statele europene, Danemarca, Estonia, Finlanda, Cipru, Grecia și Elveția mențin serviciul militar obligatoriu. Alte state precum Lituania, Suedia sau Franța au reintrodus parțial și selectiv serviciul militar. Norvegia a devenit prima țară care a introdus obligativitatea serviciului și pentru femei.

Ne puteți urmări și pe Google News