Noua lege a pensiilor. Cine va primi în plus peste 1.000 de lei
- Antonia Hendrik
- 2 noiembrie 2023, 16:40
Noua lege a pensiilor, așteptată de milioane de români, este gata şi pusă în dezbatere publică. Sunt multe modificări în lege, printre acestea vârsta de pensionare la femei.
Noua lege a pensiilor prevede că femeile pot beneficia de reducerea vârstei de ieșire la pensie în funcţie de numărul de copii născuţi. În schimb, nu se va mai ţine cont de perioadele petrecute în armată sau facultate. Dar în cazul pensionărilor pentru limită de vârstă. O altă modificare se referă la faptul că vor fi luate în calcul şi sporurile.
Noua lege a pensiilor: Peste 1.000 de lei în plus la pensie, din ianuarie 2024
Al treisprezecelea salariu, plata cu ora, dar şi premiile câștigate pentru care s-au plătit dări la stat vor fi adăugate la calculul pensiei. De asemenea, în lege se mai arată că unii dintre pensionari vor primi în plus în jur de 1.000 de lei.
„Vor avea parte de majorări de pensii persoanele care au avut venituri de natură salarială care nu au făcut parte din baza de calcul. Veniturile care au reprezentat sporuri pentru diferite situații”, a spus Doina Pârcălabu, fostă şefă a Casei de Pensii.
Pensionari. Sursa foto: Pixabay
Autorităţile promit că noua lege a pensiilor va rezolva inechitățile din sistem. Spre exemplu, un pensionar român cu un stagiu complet de cotizare şi o pensie de 2550 de lei ar putea primi în plus puţin peste 1.000 lei.
În schimb, pentru o femeie cu o pensie de aproape 2800 lei şi un stagiu de cotizare de 32 de ani, majorarea ar fi mai mică. De aproape 800 de lei. De la 1 ianuarie 2024, când va intra în vigoare noua lege a pensiilor, vor câştiga mai mult bărbaţii. Adică cei care s-au pensionat înainte de 2015. Dar şi femeile cu un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani.
Nu sunt numai veşti bune
În prezent se iau în calcul la pensie perioadele asimilate cum ar fi cele petrecute la facultate sau în armată. Dar în noua lege a pensiilor nu se va mai ţine cont. Modificări sunt și pentru cei care au avut condiții deosebite de munca. Pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu până la 10 ani și nu 13 cum e în prezent.
Sursa foto. Pixabay
Legea va permite femeilor să se pensioneze cu 6 luni mai devreme pentru fiecare copil născut şi îngrijit până când împlineşte vârsta de 16 ani.
Dumitru Leonte, membru al Uniunii Pensionarilor: Astăzi inechităţile în sistemul public de pensii, raportat la 2019, sunt 289%. Dacă facem indexarea întâi, cresc la 332%. Mă întreb eu, întreb guvernanții, în cât timp îşi propun să elimine aceste inechităţi?