Pompele funebre, profituri istorice. Cât costă o înmormântare în România

Pompele funebre, profituri istorice. Cât costă o înmormântare în RomâniaSursa foto: Dreamstime.com

Firmele de pompe funebre înregistrează creșteri semnificative în ceea ce privește profitul. Motivul principal al acestui fenomen se datorează creșterii ratei deceselor. De asemenea, majorările prețurilor ce țin de înmormântare reprezintă un al doilea factor.

Firmele de pompe funebre ajung să aibă încasări uriașe, iar cifrele vor crește și în perioada următoare. Afacerile din acest domeniu vor depăși în acest an, nivelul jumătate de miliard de lei. Creșterea ratei deceselor, dar și majorările taxelor de înmormântare reprezintă principalii factori care stau la baza acestui fenomen.

Firmele de pompe funebre au încasări uriașe

Cheltuielile necesare unei înmormântări, în România, în anul 2023 au ajuns la minim 2700 de lei. De altfel, nu există un buget maxim în acest sens. Numeroase companii au creat adevărate pachete de lux pentru a organiza înmormântări. Puține dintre firmele de pompe funebre care se găsesc pe piață în acest moment, reușesc să se încadreze în limita ajutorului oferit de autorități. Valoarea sumei primite de la stat că ajutor de înmormântare este de 6789 de lei.

Oscilațiile inflației au afectat serios inclusiv acest domeniu. Astfel costurile au crescut mult, iar pretențiile multor clienți, de asemenea. O companie de consultanță a reliefat în cadrul unei analize care este situația actuală a domeniului.

"Piaţa pompelor funebre este una cu potenţial de viitor, având în vedere îmbătrânirea accelerată a populaţiei", arată analiza citată.

Afaceri în continuă creștere

Analiza scoți la iveală că cifra de afaceri pentru cele 1200 de firme de pompe funebre, a ajuns în 2022 la 427,3 milioane de lei. Să-i mentul de activitate al societăților de pompe funebre funebre pare să fie profitabil și în 2023. Astfel, cifrele anului curent depășesc 500 de milioane de lei.În anul 2012, cifrele de afaceri pentru acest domeniu nu treceau de pragul de 70 de milioane de lei.

Totuși, inflația a afectat destul se mult profitabilitatea companiilor din acest sector de activitate, mai ales anul trecut. În 2022, profitabilitatea acestor societăți a scăzut până la 96,3 milioane de lei. În anul precedent, cifrele ajungea până la 105,6 milioane de lei.

Analiza scoate la iveală că investitorii în acest domeniu s-au înmulțit semnificativ, atrași de cifrele uriașe, mulți dintre proprietarii firmelor de pompe funebre și-au extins afacerile.

,,Numărul companiilor a crescut exponenţial, de la 443 în 2012 la 1239 în 2022, iar numărul angajaţilor a ajuns la 2754 anul trecut, cu 1592 mai mulţi decât acum 10 ani", arată sursa citată.

Pompe funebre, domeniu cu cifre de afaceri uriașe

Sursa foto: Arhiva EVZ

Capitala, fruntașă în sectorul afacerilor cu pompe funebre

Cele mai multe societăți care operează în acest sector de activitate se află în București. Capitala este urmată de jud. Ilfov unde există 67 de astfel de companii, precum de Timiș, unde au funcționează 60 de firme din acest domeniu. Urmează județele Cluj-Napoca și Constanța cu 60, respectiv 55 de unități de acest gen. Cele mai puține societăți de pompe funebre sunt în județul Botoșani.