Trump îi ia fața lui Biden în cinci state-cheie
- Iuliu Vlădescu
- 20 octombrie 2023, 12:06
Președintele Joe Biden pierde în cinci state cheie. În patru dintre acestea actualul președinte câștigase în anul 2020 în fața contracandidatului său, Donald Trump. Acesta deține în prezent un ușor avantaj în rândul alegătorilor din Arizona, Georgia, Pennsylvania, Carolina de Nord și Wisconsin. Joe Biden rămâne în continuare lider în Nevada, stat în care câștigase la alegerile precedente.
Președintele Joe Biden se situează în urma fostului președinte Donald Trump în cinci state cheie și este la egalitate cu candidatul republican pentru alegerile din 2024 în Michigan, arată cele mai recente sondaje de opinie publicate joi.
Noile sondaje Morning Consult/Bloomberg arată faptul că Trump îl devansează pe președintele Joe Biden în rândul alegătorilor din Arizona, Georgia, Pennsylvania și Wisconsin - patru state în care democratul l-a învins pe republican în timpul confruntării lor pentru Casa Albă din 2020.
De asemenea, Donald Trump se află în fața lui Joe Biden în Carolina de Nord, stat care a mers pe mâna lui Trump în 2016 și 2020.
Joe Biden rămâne lider în Nevada
Joe Biden rămâne lider în Nevada - cu 46 la sută față de 43 la sută - stat pe care l-a câștigat în fața lui Donald Trump în cursa din 2020.
În timp ce Joe Biden a lăudat magia "Bidenomics", 51 la sută dintre alegătorii din swing-state au declarat că au simțit că economia națională a fost mai puternică în perioada administrației Trump.
Pentru viitor, 49% au declarat că i-ar încredința economia lui Donald Trump, în timp ce 35% au spus același lucru despre Joe Biden.
În Michigan, ambii contracandidați au în prezent 44 la sută din voturi, cu 8 la sută din electorat nehotărât, cel mai mare număr pentru oricare dintre statele în care a fost realizat acest sondaj.
În toate cele șapte cazuri, diferențele din sondaje se încadrează în marja de eroare, ceea ce înseamnă că întrecerea este foarte strânsă.
Sub 30 la sută spun că ”Bidenomics” a fost bun
Doar 26% dintre alegători au spus că ”Bidenomics” a fost benefic pentru economie, în timp ce 49% au spus că politicile lui Biden au fost rele.
În rândul alegătorilor din „swing-state” care consideră economia ca fiind problema lor numărul unu, doar 14 la sută au spus că ”Bidenomics” funcționează, în timp ce 65 la sută spun că nu.
Donald Trump este remarcat în ceea ce privește problema imigrației, urmată de economie, apoi de criminalitate, relațiile dintre SUA și China, armele de foc, războiul dintre Rusia și Ucraina, reglementarea companiilor de tehnologie. El are chiar și un avantaj de patru puncte în ceea ce privește infrastructura, în ciuda faptului că proiectul de lege bipartizan al lui Joe Biden privind infrastructura este una dintre realizările sale legislative de referință.
Joe Biden are un avantaj în ceea ce privește școlile
Joe Biden îl ironizează adesea pe Trump pentru că a fost implicat într-un scandal de fiecare dată când președintele republican a încercat să țină o săptămână de infrastructură la Casa Albă.
Cea mai dominantă problemă a lui Biden este limitarea schimbărilor climatice, urmată de avort, sănătate, democrație, securitate socială și ”Medicare” și deține un ușor avantaj față de Trump în ceea ce privește educația și școlile - în ciuda faptului că republicanii au găsit un oarecare succes politic atunci când au adus în discuție subiecte precum Teoria critică a rasei și faptul că părinții au mai mult control asupra programelor de învățământ K-12.
Dar alegătorii din statele oscilante au evaluat economia ca fiind principala lor problemă, aproximativ trei din patru spunând că aceasta se îndreaptă într-o direcție greșită.
Biden nu primește credit pentru domeniul economic
”În momentul de față, Biden nu primește niciun credit pentru munca depusă în domeniul economiei”, a declarat pentru Bloomberg Caroline Bye, vicepreședinte al Morning Consult. ”Aproape de două ori mai mulți alegători din statele oscilante spun că ”Bidenomics” este rău pentru economie, ceea ce este un fapt cu adevărat surprinzător dacă ești în tabăra lui Joe Biden”.
Campania lui Biden a minimalizat sondajul, purtătorul de cuvânt Kevin Munoz declarând pentru DailyMail că ”Predicțiile la mai mult de un an distanță tind să arate puțin diferit un an mai târziu”.
El a remarcat cum Bloomberg a prezis anterior o recesiune ”doar pentru ca în urmă cu câteva zile să spună că economia americană este puternică și "sfidează toate previziunile sumbre''.
Obama s-a confruntat cu sondaje similare
”Sau la un an de la alegerile parțiale din 2022, când au prezis în mod similar o prognoză sumbră pentru președintele Joe Biden”, a continuat Munoz.
Un ”val roșu” fusese prezis anul trecut, dar democrații au sfârșit prin a menține controlul Senatului, iar republicanii au schimbat doar câteva locuri în Cameră.
În plus, fostul președinte Barack Obama s-a confruntat cu sondaje similare de rău augur la un an de la victoria sa în alegerile din 2012 împotriva republicanului Mitt Romney.
”După aceste alegeri istorice de la jumătatea mandatului, campania președintelui Joe Biden lucrează din greu pentru a ajunge și mobiliza coaliția noastră câștigătoare de alegători la mai bine de un an de la o agendă câștigătoare și populară”, a spus Munoz.
Staff-ul de Campania lui Donald Trump nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, notează DailyMail.