Majoritatea ucrainenilor cred că vor adera la UE și NATO în următorul deceniu
- Iuliu Vlădescu
- 13 octombrie 2023, 20:24
Ucrainenii rămân convinși că în decurs de zece ani țara lor se va alătura celor două blocuri occidentale. Potrivit unui nou sondaj, în ciuda unei multitudini de probleme complexe și a progreselor lente, ucrainenii se așteaptă să se alăture NATO și UE în următorul deceniu.
Într-un articol publicat miercuri, Gallup a comunicat datele unui sondaj care arată că 69% dintre ucraineni cred că țara lor va putea adera la NATO în decurs de zece ani.
Sondajul a mai relevat că ucrainenii sunt la fel de optimiști şi în ceea ce priveşte aderarea la UE, aproape trei din patru persoane gândindu-se că în aceeași perioadă vor adera şi la blocul european.
Firma de analiză americană a spus că ''virajul Ucrainei spre Occident'' este ''cimentat''.
Invadarea Ucrainei de către Moscova în 2022 a distrus, în esență, ultima fărâmă de sprijin de care beneficia Rusia în Ucraina'', se arată în sondaj, iar imaginea SUA în rândul ucrainenilor a scăzut.
Ucraina, speranțe pentru NATO și UE
Interviurile pentru sondaj au fost realizate în perioada iulie – august, imediat după ce NATO a declarat că Ucraina ar putea fi admisă în alianța militară condusă de SUA – fără a preciza însă cum și când. Potrivit Gallup, 64% dintre ucraineni se așteptau ca acest lucru să se întâmple în primele luni de război.
Anul trecut, experții au declarat pentru Euronews că există cinci motive cheie pentru care Ucraina nu se va alătura în curând NATO , în ciuda faptului că unii membri îi susțin candidatura.
Sondajul Gallup a relevat că procentul ucrainenilor care cred că țara lor va adera la UE a rămas neschimbat (73%) între 2022 și 2023, în timp ce numărul celor care spun că nu vor adera niciodată la NATO a crescut de la 6% la 7%.
De asemenea, cercetarea a arătat cum se schimbă percepțiile ucrainenilor faţă de țările occidentale.
''După invazie, ucrainenii au denunțat Kremlinul și s-au întors către Statele Unite – a scris Gallup pe site-ul său – aprobarea conducerii SUA a crescut la un record de 66% în primele luni de război – fiind mai mare decât orice rating primit vreodată de Rusia în perioada în care avea relații mai prietenoase cu Ucraina.
Când a fost depusă cererea
'De atunci, atitudinea față de Washington s-au înăsprit, din cauza opoziției politice tot mai mari a republicanilor față de ajutorul acordat Ucrainei și a ezitării americanilor de a permite Kievului să adere la NATO, chiar dacă 53% dintre intervievați continuă să aibă o părere favorabilă despre Ucraina''.
Acești doi factori ''s-ar putea să fi creat în Ucraina o incertitudine care a dăunat Statelor Unite'', scrie Gallup.
În același timp, a crescut importanţa opiniile liderilor germani, care sunt acum la egalitate cu cele ale Statelor Unite, a adăugat Gallup.
La patru zile după invazia din 24 februarie 2022, Ucraina a depus cererea de aderare la UE, iar în urma anexării de către Rusia a patru regiuni ucrainene în septembrie anul trecut, Ucraina și-a anunțat în mod surprinzător şi cererea de aderare la NATO.
Actualii membri (Polonia, România, Slovacia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Muntenegru și Macedonia de Nord) îi susțin candidatura, însă secretarul general Stoltenberg a declarat că mai întâi Kievul trebuie să câștige războiul împotriva Rusiei.
O țară cu foarte multe probleme
Negocierile privind viitoarea aderare a Ucrainei ar putea începe totuși încă din luna decembrie.
Cu toate acestea, ţara fiind afectată de probleme structurale profunde, în special de corupție, este puţin probabil ca cererea de aderare a Ucrainei să fie acceptată în curând.
''Deși momentul și modalitatea continuă să fie neclare, mesajul NATO și UE către Ucraina este clar: ambii cred că în viitor Ucraina va fi alături de ei'' scrie Gallup. ''Aproape toți ucrainenii împărtășesc cu fermitate această convingere, doar unul din zece crede că nu se va întâmpla niciodată''.
''După 18 luni de război cu Rusia, deturnarea Ucrainei către Occident pare completă, în timp ce legăturile culturale, economice și politice profunde care au existat între Ucraina și Rusia devin din ce în ce o situaţie care aparţine trecutului'', precizează sondajul Gallup.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / it.euronews.com