Schimbările climatice amenință calitatea berii și portofelul consumatorilor

Schimbările climatice amenință calitatea berii și portofelul consumatorilorBere. Sursa: Arhiva EVZ

Schimbările climatice vor duce la creșterea prețului berii în Europa și la deteriorarea gustului acesteia. Experții susțin că producția de hamei va continua să scadă, iar calitatea acesteia va avea de suferit până în 2050, dacă fermierii nu iau măsuri pentru a se adapta la temperaturile mai ridicate.

Prin urmare, berea va deveni inevitabil mai scumpă, iar producătorii acestei băuturi vor trebui să-și adapteze la actualele condiții, metodele de fabricație.

Un studiu arată că producția și calitatea hameiului, un ingredient esențial în majoritatea berilor, sunt afectate de schimbările climatice globale.

Berea se va scumpi din cauza schimbărilor climatice

Cercetătorii prognozează că, până în 2050, recoltele de hamei din regiunile europene de cultivare vor înregistra o scădere cuprinsă între 4% și 18%. Asta dacă fermierii nu se adaptează la temperaturile mai ridicate și la condițiile de uscăciune.

De asemenea, conținutul de acizi alfa din hamei, care conferă berilor gustul și aroma specifică, se va reduce cu 20-31%.

Băutorii de bere vor simți cu siguranță schimbările climatice, fie în prețul băuturii, fie în calitate”, a declarat Miroslav Trnka. El e un cercetător la Institutul de Cercetare a Schimbărilor Globale al Academiei de Științe a Republicii Cehe și co-autor al studiului publicat în revista Nature Communications.

„Aceasta pare să fie inevitabilă, conform datelor noastre”.

Hamei, bere

Hamei. Sursa: Petr Svec | Dreamstime.com

Berea, clasată pe locul trei în topul celor mai consumate băuturi din lume, după apă și ceai, este obținută prin procesul de fermentare a cerealelor malțate. Cum ar fi orzul, folosind drojdia.

Aroma berii este în mod obișnuit dată de hameiul aromatic. El este cultivat în special în regiunile de latitudine intermediară și este sensibil la variațiile de lumină, temperatură și umiditate.

Producția de hamei aromatic a scăzut semnificativ în ultimii ani

În ultimii ani, cererea pentru hamei de calitate superioară a înregistrat o creștere semnificativă. Mai ales odată cu popularitatea berilor artizanale cu arome puternice. Cu toate acestea, emisiile de gaze cu efect de seră pun în pericol această plantă, potrivit unui studiu recent.

Cercetătorii au efectuat o comparație între producția medie anuală de hamei aromatic în perioadele 1971-1994 și 1995-2018 și au constatat „o scădere semnificativă a producției”. Cu valori cuprinse între 0,13 și 0,27 de tone pe hectar.

De exemplu, orașul Celje din Slovenia a înregistrat cea mai mare scădere a producției anuale medii de hamei, cu o reducere de 19,4%.

În Germania, al doilea cel mai mare producător de hamei din lume, studiul a constatat că producția medie de hamei a scăzut cu 19,1% în Spalt. Și cu 13,7% în Hallertau și 9,5% în Tettnang,, scrie The Guardian.