Cazul Simona Halep se complică. Substanța interzisă ar fi fost folosită de mai mulți sportivi la US Open

Cazul Simona Halep se complică. Substanța interzisă ar fi fost folosită de mai mulți sportivi la US Open Simona Halep. Sursa foto: Arhiva EVZ

În urma unei anchete a Gazetei Sporturilor, jurnaliștii au descoperit că suplimentul contaminat cu roxadustat era fabricat de o firmă din Canada, Quantum Nutrition. Acum, ziarul canadian The Globe and Mail a reușit să discute cu patronul John Koveos, care a declarat că produsul său a fost folosit pe scară largă la US Open.

Situația se complică la o verificare mai atentă a firmei Quantum Nutrition, deținută în Canada de frații John și Konstantinou „Kostas” Koveos. La tribunal, John Koveos a susținut că, de fapt, ei nu au fabrică, ci au produs colagenul în fabrica Custom Food Packaging. Ce s-a aflat despre substanța consumată de Simona Halep.

Jurnaliștii GSP au obținut informații din documentele tribunalului sportiv care a suspendat-o pe Simona Halep pe 4 ani

După ce au mers la Toronto, pe ruta francezo-canadiană a recomandării, producerii și administrării suplimentului care a fost dat Simonei Halep de către echipa Academia Mouratoglou, jurnaliștii au aflat că acest supliment i-a fost recomandat de către antrenorul Patrick Mouratoglou, după cum a declarat la tribunal, deoarece "avea cunoștință de faptul că John Koveos a sponsorizat mai mulți sportivi, unii dintre ei fiind acum antrenori sau foști jucători".

Jurnaliștii de la Gazeta au descoperit astfel că, suplimentul de colagen ingerat de Simona Halep la US Open în august 2022 a fost produs în august 2019, iar lotul a avut 887 de recipiente, după cum arată informațiile din dosarul întocmit de ITIA împotriva sportivei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit informațiilor declarate de unul dintre patroni la tribunalul sportiv din Londra, unde s-a judecat cazul ITIA vs Halep, respectivul lot de colagen a fost ultimul produs de companie. În corpul Simonei Halep a fost descoperit Roxadustat, o substanță interzisă. Tribunalul a reținut că suplimentul Keto MCT a fost contaminat, potrivit paragrafului 239 din decizia instanței sportive.

Chiar dacă numele firmei a fost secretizat de tribunal, GSP a reușit să îl afle: suplimentul se numește Keto MCT. Este produs de firma Quantum Nutrition din Toronto. Patroni sunt frații John și Kostas Koveos.

GSP a mers în Canada și a descoperit unde și cum operează firma Quantum. Căutând fabrica unde frații Koveos au spus că s-a produs medicamentul, Custom Food Packaging, aceasta nu a mai fost găsită. Unul dintre foștii angajații Custom Food Packaging a susținut, într-o convorbire telefonică purtată la Toronto cu reporterul GSP, că firma nu producea, ci doar ambala suplimente.

Simona Halep

În mod suspect, „fabrica” a dat faliment și a dispărut la scurt după ce Halep a fost anunțată ca fiind pozitivă

Pe 7 octombrie 2022, fostul număr 1 WTA Simona Halep a fost notificată oficial de Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) că a încălcat regulamentul antidoping.

La scurt timp, pe 31 octombrie 2022, Registrul Comerțului din Ontario înregistra în baza de date falimentul companiei Custom Food Packaging din orașul Toronto. Firma avea obiect de activitate declarat „ambalarea produselor alimentare”

Publicația canadiană The Globe and Mail a preluat investigația Gazetei Sporturilor despre firma Quantum Nutrition. Jurnalistul a discutat cu patronul Quantum Nutrition.

„O companie din Toronto critică articolele care o leagă de scandalul de dopaj în care starul Simona Halep a primit o suspendare de 4 ani și spune că numele firmei este în prim plan pentru că Simona are nevoie de un țap ispășitor”, scrie The Globe and Mail.

The Globe and Mail este unul dintre cele mai mai importante două ziare canadiene:

”Publicația Gazeta Sporturilor a scris că firma Quantum Nutrition, din Scarborough, a fost identificată ca fiind o potențială sursă a substanței interzise pe care Simona Halep a folosit-o la US Open 2022. Numele firmei a fost eliminat din raportul oficial, dar a devenit cunoscut după investigația GSP”, notează publicația canadiană.

O scuză pentru acțiunile ilegale?

John Koveos, nutriționist cu diplomă și practicant de bodybuilding, a declarat pentru The Globe and Mail:

„Au nevoie de cineva pe care să dea vina. Se dorește ca firma să fie țapul ispășitor”, a spus John pentru sursa citată. Patronul a mai declarat că deși firma lui nu produce propriu zis suplimentele, el „are încredere 100% în compania care o face”.

Acesta a mai declarat:

„Quantum Nutrition produce suplimente pentru sute de atleți, printre care olimpici sau hocheiști din NHL. Niciun sportiv nu a avut probleme, fiind testați în mod regulat. Iar Halep nu a fost singura sportivă care a folosit acel produs în acea zi, la US Open”.

Autorii articolului din The Globe and Mail au menționat că John Koveos nu a vrut să ofere nume concrete de alți sportivi care au folosit produsul.